Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen i Proaros: Miljontals kronor försvinner i svarta hål

Västerås stads skolor går med stora förluster – prognosen pekar på minus 45 miljoner kronor. Den styrande minoriteten vill inte ta tag i problemen utan grälar inbördes om vem som äger problemet.

Samtidigt förhindras Proaros att genomföra nödvändiga åtgärder och använda det egna inarbetade kapitalet.

Skolorna borde ge minst ett motsvarande överskott som friskolorna klarar, omkring 5-7 procent. Vi vill använda detta överskott till medvetna satsningar. Västerås skolor omsätter cirka 2,4 miljarder och det borde därmed finnas ett kvalitetsutrymme och möjlighet till höjda lärarlöner på minst 125 miljoner.

En missriktad välvilja från stadsledningen ”tvingar” kvar medarbetare som för länge sedan borde fått chansen till egen vidare-utvecklingen utanför läraryrket. Förvaltningen har identifierat att cirka 50 personer. De blir i stället kvar och slussas mellan skolor. En rektor skriver ” vi tvingades ta emot x, det gjordes bedömningen från HR att x skulle …”. Detta är ett förhållningssätt som pågått under många år och kostar Proaros 26,6 miljoner kronor.

Gymnasieskolan tappar kontinuerligt elever. På fem år har marknadsandelen gått från 70 till cirka 50 procent. En tydlig signal att den kommunala gymnasieskolan inte levererar det som efterfrågas. Vi måste satsa på modern pedagogik. Flytta från otidsenliga lokaler. Tappade marknadsandelar för gymnasieskolorna gör att ungefär 40 tjänster behöver avvecklas. Följer man de gamla principerna i kommunen blir det en ytterligare belastning på budgeten om 21,2 miljoner kronor.

Fastighetskontorets monopol på uthyrning av skollokaler förhindrar skolorna att flexibelt anpassas. Skolan sitter fast i otidsenliga lokaler. Skolorna tvingas att fortsätta hyra lokaler utan möjlighet till omförhandling av avtalen.

Wenströmska skolan är en koloss på lerfötter. Bara denna enda enhet belastar Pro-aros med cirka 15 miljoner kronor för utrymmen som inte längre behövs. Utrymda Gideonsbergsskolan kostar 3 miljoner kronor plus att nysatsningen på Kristiansborgsskolan kostar ytterligare 3 miljoner. Bara denna flyttning av elever belastar systemet med 6 miljoner kronor. Bedömningen är att Proaros har lokalytor som inte behövs för omkring 25-30 miljoner kronor.

Flera skolor drivs med för få elever utan att det ekonomiskt kompenseras. Nya Bäckbyskolan, S:t Getrud, Emausskolan och Stor-ängen går tillsammans med cirka 10 miljoner kronor i förlust. Även dessa förluster måste tas från kvalitetsarbete och höjda lärar-löner.

Västerås driver sina skolor på ett sätt som gör att rektorsrollen blir i princip omöjlig att utföra. Rektorn skall vara allt-i-allo och klara både personalsamtal med upp till 50 med-arbetare, säkerställa så att snöröjningen blir utförd, anställa vaktmästare med mera. Detta är ett resultat av att man tagit bort allt administrativt stöd. Detta kostar Proaros minst 10 miljoner kronor, i snabba men inte alltid de mest ekonomiskt bästa lösningarna.

Skolorna har en överkapacitet av lärare som inte har en full tjänstgöring. Förvaltningen har identifierat cirka 25 årsarbetstjänster som kostar 13,5 miljoner kronor. Detta kan naturligtvis vara kvalitetshöjande för den enskilda skolan men det sker utan styrning och är slumpmässigt beroende på var överskottet uppstår. Istället måste medvetna beslut tas och satsningar göras målinriktat.

Interndebiteringen från Konsult Service i form datakostnader, administrativa pålägg med mera kostar skolorna cirka 5 miljoner kronor extra, plus kostnaden för allmän overhead, jämfört med friskolor minst 5 miljoner.

Totalt ”förbrukar” Proaros skolor minst 125 miljoner kronor mer än motsvarande friskolor som i stället skulle kunna användas till kvalitetshöjande åtgärder och ökade löner till lärarna.

Vi måste nu ändra i systemet. Att spara sig till svältdöd för många skolor går inte längre. Politiken måste ha mod att bryta upp fastighetskontorets monopol, bryta upp Konsult Service monopol, ta tag i personalpolitiken, stänga skolor med för få barn och prioritera bland gymnasieprogrammen samt sälja Wenströmska.

Målet för Västerås kommunala skolor måste vara att producera resultat i världsklass.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel