Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen: Inte konstigt att regionfrågan havererade

Det är bara att konstatera att landstingsledningen i Västmanland ställt till det i regionfrågan. Hanteringen beskrivs bäst som ett haveri.

På ett politiskt okunnigt sätt, utan självinsikt och omvärldsanalys, hastade de fram ett förslag där det stod klart från början att de inte skulle kunna få det breda stöd som en regionbildning kräver.

Övermodet har skadat regionbildningsarbetet. Det som nu återstår är skademinimering och omtag i samarbetsbetsprojekten som måste fram runt Mälardalen.

Det allvarliga med det socialdemokratiska regionförslaget, och det som bidrog till sammanbrottet, är att de konsekvent har använt sig av dubbla budskap. I olika uttalanden och artiklar hävdar de att syftet var att skapa en stark Mälarregion, men det de föreslog var en region med Södermanland, Västmanland och Örebro. Den kallar de en Mälarregion men de facto är det en Hjälmarregion som de föreslagit. De sade sig vilja ta vara på fördelarna med Stockholm men valde att föreslå en regionbildning bort från Stockholm.

Deras dubbla agenda framträder klart när de ena stunden är med oss och skriver till statens utredare att de inte vill ha någon ny statlig länsgräns mellan Södermanland, Västmanland och Uppsala, för att i nästa driva Hjälmarregionalternativet.

I sin iver att visa politisk handlingskraft har de dessutom utgått från vad som bäst för det egna partiet, en stark socialdemokratisk region. Att de nu försöker skuldbelägga Uppsala för att det inte blev något den här gången heller får väl betraktas som tidstypiskt för Socialdemokraterna. Det är klart att deras regionplaner havererar.

Med anledning av den miserabla hanteringen av regionfrågan från landstingsledningens sida, har Allianspartierna i landstinget bestämt sig för att skriva till Mats Sjöstrand, statens utredare av ny länsindelning, där vi redovisar vad vi vill i ett länsperspektiv. Vår utgångspunkt är Södermland, Västmanland och Uppsala. För denna lösning finns det stöd i Västmanland men även i Södermanland och Uppsala.

Vi anser att det finns anledning att ta den här kontakten efter uppgifter om att ledande politiker enskilt haft samtal med utredaren. Vad som sagts har vi inte kunskap om men för att inga osäkerheter ska råda är det bra att Sjöstrand även informeras i särskild ordning om vad som hänt i och omkring hanteringen av Hjälmaralternativet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel