Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen: Landstinget överkompenserar kommunerna

Allianspartierna i landstinget har drivit på för att nå en uppgörelse med kommunerna som innebär att hemsjukvården överförs från landstinget till kommunerna. Vinsterna med en sådan lösning är flera. Bättre förutsättningar för en sammanhållen vårdkedja, beslut flyttas närmare patient och berörd verksamhet, effektivitetsvinster och bättre förutsättningar för planering.

Frågan om kommunalisering av hemsjukvården har diskuterats under flera år.

En partssammansatt utredning lade fram förslag om innehåll i uppgörelsen.

Detta efter det att en utredning och genomlysning genomförts i form av en pilotstudie. Landstinget och kommunföreträdare var överens om val av metod, i vilka kommuner som undersökningen skulle genomföras och innehållet i uppgiften.

När sedan resultatet var klart framfördes invändningar från några kommuner med anledning av utfallet. Olika uppfattningar fanns även när det gällde nivån på skatteväxlingen.

Efter en serie förhandlingar visade det sig att det inte var möjligt att under den förra mandatperioden, 2006-2010, nå fram till en ekonomisk uppgörelse mellan länets kommuner och Landstinget Västmanland.

Nu presenterar de rödgröna i landstinget en uppgörelse som innehållsmässigt är i överensstämmelse med den tidigare utredningen, men den ekonomiska nivån är inte i enlighet med vad landstinget tidigare redovisat som acceptabel.

I förslagen till beslut sägs att det förts samtal inom politiken. Vi kan konstatera att den tidigare förhandlingsgruppen inte har varit inkallad.

Det beskrivs för oss som om ansvarigt landstingsråd har fört kollegiala diskussioner med de ledande företrädarna i länets kommuner. Beträffande strategiska beslut av det här slaget så finns en tradition av avstämning och förankring mellan partierna i landstinget. Så har inte skett.

I det här fallet är det dessutom så att den föreslagna nivån ligger högt över de nivåer som landstinget tidigare har diskuterat. Vi anser att kommunerna överkompenseras med den föreslagna nivån, 72 miljoner kronor.

Redan nu finns det kommunala företrädare som instämmer i den bedömningen, men de tackar och tar emot. Det är inte särskilt förvånande.

Riktigt beklämmande är det när rödgröna landstingsråd öppet erkänner att nivån är hög, men att de har gjort det för patienternas skull. Det ligger inte som vi ser det i patienternas intresse att landstinget överbetalar kommunerna.

Konsekvensen av skatteväxling på den här nivån innebär att utrymmet för övriga verksamheter i landstinget blir mindre. Dessutom är det så att landstinget riskerar att drabbas av andra omstruktureringskostnader, allt beroende på om landstingspersonal är beredda att övergå i kommunal tjänst enligt verksamhetsövergångsreglerna eller inte.

Vi hade gärna stött förslaget om en uppgörelse om överförande av hemsjukvården från landstinget till länets kommuner men inte på den här nivån och inte efter kollegiala förhandlingar på något partimöte.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel