Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen: Med en politik för jobb, kunskap och välfärd stärker vi Sverige

Med bara 20 dagar kvar till valet besöker vi i dag Västerås. Vi gör det med ett tydligt löfte till väljarna: Om vi får fortsatt förtroende den 19 september så kommer vi att sätta jobben först. Vi kommer att fortsätta ta ansvar för Sveriges ekonomi och för uthålliga stats-finanser. En röst på Alliansen är den enda garanten för jobb och för ordning och reda i Sveriges ekonomi.

Sverige är ett bra land. Vi har en sjukvård i världsklass och en utbildning som finns tillgänglig för alla. Våra förskolor och vår äldreomsorg finns som stöd i olika faser i våra liv. Men så länge som det finns de som fort-farande står utanför, och inte upplever att de har någon frihet, har vi kvar att göra.

Vi vill utveckla vårt land för att fler ska få det bättre. I torsdags presenterade vi vår gemensamma politik för nästa mandatperiod – jobbmanifestet. Några delar är särskilt viktiga.

Arbetslinjen ligger fast. Alla som vill och kan arbeta ska kunna få ett jobb. Då måste det löna sig bättre att utbilda sig och arbeta. Det måste bli lättare och billigare att anställa och fler företag ska kunna starta, stanna och växa i Sverige. Därför fortsätter vi reformerna för en bättre fungerande arbetsmarknad.

En hel del är uträttat, men vi behöver göra mer – särskilt för ungdomarna och för de människor som har stått utanför arbetsmarknaden länge, i både hög- och lågkonjunktur.

Genom att satsa på fler lärlingar på gymnasiet, en särskild lärlingsprovanställning för dem under 23 år, och behålla den halverade arbetsgivaravgiften för den som anställer en person under 26 år, skapas förutsättningar för fler unga att få in en fot på arbetsmarknaden.

Vi gör en särskild folkhögskolesatsning riktad till unga som behöver mer av grundläggande utbildning samt höjer studiebidraget för den som behöver komplettera sina studier vid komvux. Med förstärkta resurser till Arbetsförmedlingen stöttar vi dem som har lite svårare att komma in på arbetsmarknaden.

Det måste också löna sig bättre att arbeta. Därför har vi som ambition – förutsatt att det finns utrymme i ekonomin – att sänka skatten ytterligare för låg- och medelinkomst-tagare. Under samma villkor vill vi dessutom på sikt höja gränsen för när man betalar statlig inkomstskatt.

Vi vet att pensionärerna drabbats hårt av finanskrisen. Därför sänker vi deras skatt ytterligare redan under nästa år. Vi hoppas att kunna följa upp med ytterligare steg om ekonomin tillåter.

Om fler ska få jobb behöver vi fler företag och fler företagare. Därför behåller vi rut- och rot-avdragen, fortsätter våra satsningar på kvinnors företagande och på regelförenklingsarbetet.

Vi förstärker insatserna för att uppfinningar som görs i Sverige ska bli framgångsrika produkter och gör särskilda insatser för mentorskap och rådgivning för bland annat invandrares företagande.

Om ekonomin fortsätter att gå bra så kommer vi att halvera momsen på restaurang- och cateringtjänster, vilket ger en god stimulans för företagande och jobb.

Om man bor i Sverige ska man kunna kräva en skola och en högre utbildning i världsklass. Vi har gjort mycket inom skolans värld de senaste fyra åren, men vi tror att det kan bli ännu bättre. Därför vill vi se en ny lärar-utbildning med fokus på kunskap, en reformerad gymnasieskola och fördjupade och förstärkta yrkesinriktade utbildningar. Förskolan får en ny läroplan med ökat pedagogiskt innehåll. För att göra mellanstadiet ännu mer kunskapsinriktat vill vi införa betyg från årskurs sex.

I Sverige har man rätt att kräva att vården håller högsta möjliga kvalitet och finns där när man behöver den. Alliansregeringens kömiljard har redan halverat vårdköerna. Det arbetet fortsätter och vi kommer göra en särskild insats för att få ned väntetiderna på landets akutmottagningar.

Vi lovar dessutom att utveckla vårdvalet. Vårt mål är att alla medborgare i hela landet ska få möjlighet att välja vårdgivare i primärvården. Genom möjlighet till fortbildning för äldreomsorgens personal stärker vi kvaliteten och ökar värdigheten för våra äldre.

Den 19 september är det val. Fyra år med en alliansregering har inneburit många viktiga reformer och att vi har slagit in på en ny väg för Sverige. Nu ska vi fortsätta ta ansvar för jobben och för ekonomin.

Så ger vi goda förutsättningar för en stärkt välfärd. Så möter vi också framtidens utmaningar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel