Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen störst – oklart om mandaten

Artikel 75 av 78
Val 2010
Visa alla artiklar

Det är fortfarande oklart vem som kommer att styra Västerås. Alliansen får knappt en procent fler röster än det Rödgröna blocket, men den slutgiltiga mandatfördelningen blir inte klar förrän på måndag.

Frågan gäller om de båda blocken ska få 29 mandat vardera eller om det preliminära resultatet, som gav de Rödgröna 30 mandat och Alliansen 28, ska stå sig. Att Sverigedemokraterna får tre mandat är helt klart.

– Siffrorna från valnatten tycks stå sig, och de gav ju oss en övervikt, säger Ulla Persson(S). Men det är för tidigt att säga något bestämt, vi får vänta och se.

– Om de Rödgröna får fler mandat än oss ska de naturligtvis styra, säger Elisabeth Unell (M). Men om vi får lika många mandat ska vi ha den rollen, i kraft av att vi fått fler röster än de rödgröna.

Den slutgiltiga rösträkningen för kommunvalet i Västerås avslutades halv åtta på fredagskvällen. Alliansen fick 47,2 procent av röster, de rödgröna 46,22 procent och Sverigedemokraterna 4,66 procent.

I antal röster var skillnaden 852 till Alliansens fördel.

Läs mer i lördagens VLT