Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen: Västerås flygplats är bra för Västerås

Västerås flygplats är bra för Västerås. Det konstateras i en samhällsekonomisk kalkyl för flygplatsen.

Regionala flygplatser går med underskott, men den samhällsekonomiska vinsten är större. De flesta regionala flygplatser går med ett underskott på runt 20 miljoner kronor. Förutsättningen för att motivera skattemedel är att verksamheten har en regional betydelse och bidrar till utvecklingen. Västerås stad finansierar redan idag infrastruktur och kommunikationer som har betydelse för verksamheter i staden och stadens utveckling. Det handlar förutom flygplatsen om till exempel kollektivtrafik, utbyggnad av E18, medfinansiering av citybanan och utveckling av Västerås hamn. Staden är också delägare i den nya kombiterminalen för omlastning av gods från järnväg till väg.

Västerås flygplats är idag Sveriges femte största fraktflygplats. Detta tillsammans med hamnens utveckling, nya kombiterminalen och ombyggnaden av Slussen i Södertälje gör att företag i Västerås och dess närhet har lätt att få gods transporterat till och från Västerås.

Västerås har också en pilotutbildning, något som inte finns vid andra regionala flygplatser i vår närhet. Att vi skall ha en pilotutbildning i Västerås är alla partier överens om och vi arbetar aktivt i kontakter med Yrkeshögskolan för att pilotutbildningen också i framtiden skall vara placerad i Västerås. Pilotutbildning är framgångsrik och leder till arbete. Västerås pilotutbildning drivs av ett internationellt företag som har sitt huvudsäte i Västerås.

Vi kan också konstatera att Västerås flygplats idag har fler passagerare (ca 175 000) än regionala flygplatser i vår närhet, Skavsta undantaget. Det är fler än vad både Örebro, Jönköping, Norrköping och Linköping har.

Beslut om Västerås flygplats framtid är en fråga för kommunfullmäktige att ta ställning till. Skall Västerås fortsätta att vara i framkant, se till att ge förutsättningar för Västerås att växa, att fler företag etablerar sig då är Västerås flygplats en viktig del av stadens infrastruktur precis som exempelvis vår hamn, E18, Mälarbanan och kollektivtrafik i Västmanland.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel