Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen: Vi har en tydlig politik för jobb och välfärd

Företrädare för Socialdemokraterna i Västmanland skriver i VLT att de har högre ambitioner för Sverige. Hur dessa högre ambitioner konkret ska förverkligas eller finansieras, får västmanlänningarna inte svar på.

De vill gärna också ge en bild av en regering som hellre sänker skatten än satsar på välfärden, vilket inte är korrekt.

Alliansregeringen har ett stort fokus på svensk ekonomi och parallellt med tidigare skattesänkningar på inkomster har Sverige kunnat prioritera insatser på sjukvården och på utbildningssidan. Flera reformer genomförs och planeras för att komma ifrån den havererade skol- och utbildningspolitik som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är ansvariga för. De reformerna sjösätts under 2011 och bland de viktigaste är en ny lärarutbildning, en ny lärarlegitimation samt en ny gymnasieskola. Arbetsmarknadspolitiken, vid sidan av utbildningspolitiken, är kanske de tydligaste skiljelinjerna i svensk politik mellan Alliansen och Socialdemokraterna.

Vi säger nej till en kravlös skola som leder till högre ungdomsarbetslöshet och nej till mer av bidrag och passivisering. Vi företräder en arbetslinje som trots allt bidragit till att fler är i arbete. Arbete är grunden för välfärden och det mest effektiva sättet att bryta utanförskapet. Den satsning på forskning som beslutades om 2008 är den största hittills och i dagsläget diskuterar regeringen kommande forskningsproposition inför 2013.

Vi hoppas att det vid sidan av medicinområdet också blir prioriteringar inom de områden där Mälardalens högskola ligger i topp, det kommer vi att verka för. Men vårt fokus ligger på kvalitet och inte en högskola som ska satsa på allt. Socialdemokraterna fortsätter hellre i allmänna inlägg prioritera allt, detta är inte ett tecken på ansvarstagande.

Regeringen diskuterar nu kommande års budget. Vi kommer att fortsätta prioritera jobb i stället för bidrag och det är glädjande att Arbetsförmedlingens junirapport visar på lägre arbetslöshet och fler lediga platser. Men det krävs mer för att pressa ner arbetslösheten och därför satsar vi på Yrkeshögskolan och Yrkesvux så att kommunerna kan erbjuda ett anpassat utbud av yrkesutbildningar.

Vi vill också fortsätta prioritera förbättringar inom skolan och utbildningsväsendet. Vi håller på att lägga om av integrationspolitiken från Socialdemokraternas modell där socialtjänsten var ansvarig, till en modell där Arbetsförmedlingen fått en mycket tydligare roll för en bättre introduktion. Vi har aviserat förbättringar inom socialförsäkringsområdet som sjösätts till årsskiftet.

Detta är prioriteringar som regeringen diskuterar i en tid när Europas ekonomi är osäker. Vi som representerar Västmanland i riksdagen kommer att fortsätta ta ansvar för svensk ekonomi och där välfärdssatsningar och satsning på utbildning ska gå före andra prioriteringar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel