Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansens huvudbudskap är arbete hellre än bidrag. Det vore dock fel att tjurskalligt vara emot att alls höja några bidrag.

Alliansens gemensamma ekonomiska politik bör inte krångla till skattesystemet mer. Någon skattelättnad för pensionärer, lägre tjänstemoms och höjt a-kassetak är mest ange-läget, utöver att undvika neddragningar i kommuner och landsting.

De gemensamma valmanifesten kommer allt närmare. Då får väljarna veta vad de olika regeringsalternativen verkligen prioriterar nästa mandatperiod. Hittills har varje parti presenterat sina egna önskelistor. Då gäller det att sticka ut och väcka uppmärksamhet med egna förslag. Bland regeringspartierna satsar Moderaterna på fortsatta inkomstskattesänkningar genom fler steg med jobbavdraget. Centerpartiet vill ha lägre tjänstemoms, Kristdemokraterna lägre arbetsgivaravgifter och Folkpartiet vill ta bort värnskatten. Flera partier vill utvidga rut- och rotavdragen till fler tjänster eller större avdrag för vissa speciella grupper.

Oppositionen kom med ett gemensamt förslag i våras och kommer att svara när Alliansen enar sig. De lovar redan mer pengar än Alliansen till kommuner och landsting, oavsett vilken summa regeringen kommer att hamna på. Den kritiserar regeringens politik i hårda ordalag, men har hittills i efterhand accepterat de flesta skatteförändringarna. Så den borgerliga Alliansen har initiativet. Oppositionen har mer reagerat än agerat.

Inför de slutliga förhandlingarna om en gemensam allianspolitik finns flera fallgropar. Den farligaste är att lova för mycket. Här bedyrar alla i princip hur viktigt det är med sunda statsfinanser.

Andra länders problem, liksom den smärtsamma saneringen under 1990-talet, är också goda åskådningsexempel på farorna med att inte ha överskott i budgeten under goda tider och med att tillåta stora underskott under lågkonjunktur. Men i en hård och oviss valrörelse kan det ändå vara lockande att lova mer till olika grupper genom lägre skatter, högre bidrag eller mer offentligt finansierade satsningar.

Det kan också vara frestande med någon riktad åtgärd till en viss grupp. Här finns dock risken att skatte- och bidragssystemet blir mer svåröverskådligt och därmed i praktiken mer godtyckligt. Redan i dag är reglerna för skatter och bidrag så krångliga att till och med revisorernas egna organisationer protesterar.

Därför bör Alliansen nöja sig med några få och tydliga förbättringar. Kommuner och landsting kan behöva något tillskott, men det bör helst ske genom allmänt stöd och inte genom riktade och specialdestinerade bidrag.

Dagens jämförelsevis stora skillnad i beskattning mellan arbetande och pensionärer är svår att försvara, vilket talar för lägre skatter för pensionärer. Skall det vara någon poäng med jobbskatteavdraget kan dock inte skatten bli helt lika för samma inkomst.

Skattesystemet har redan nog av undantag och specialregler. Därför bör hellre momsen på tjänster sänkas allmänt än att fler tjänster räknas in i rut eller rot, eller specialbehandlas med lägre skatt. Så hellre allmänt lägre moms än lägre skatt just på exempelvis dansband!

Alliansens huvudbudskap är arbete hellre än bidrag. Det vore dock fel att därmed tjurskalligt vara emot att alls höja några bidrag. Alliansen har inte övergivit idén att ersättningsnivåerna bör vara inkomstrelaterade. Därför talar starka skäl för att höja taket i a-kassan, som är lägre än i de andra systemen och inte har höjts sedan 2002. Efter åtta år är en höjning faktiskt på tiden.