Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allmänläkare: Satsa på primärvården annars riskerar den att kollapsa

Annons

Hur lösa problemen i primärvården?                           Foto: Arkivbild

Så skriver 727 bekymrade distriktsläkare i ett uppmärksammat upprop i DN den 28 september.

– Vi har tröttnat på att vänta, säger en av de yngre initiativtagarna, distriktsläkaren Eliya Syed. – I grund och botten är vi distriktsläkare lyckligt lottade, eftersom vi har ett mycket intressant och stimulerande jobb, men som situationen ser ut i dag är risken överhängande att vi inom snar framtid kommer att ägna oss åt annat. Då kollapsar primärvården.

Varför är det då så viktigt med en fungerande primärvård? Jo, mer än 70 procent av all cancer upptäcks av allmänläkare. Vi tar också hand om patienter med högt blodtryck, diabetes, förmaksflimmer och hjärtsvikt, medicinerar motiverar och stöttar för att så få som möjligt ska drabbas av stroke, hjärtinfarkt och andra förebyggbara sjukdomar. Allmänläkarna bär huvudansvaret i sjukvården för att hitta och förebygga de sjukdomar en mycket stor del av Sveriges befolkning lider av.

Varför är det då så viktigt med en fungerande primärvård? Jo, mer än 70 procent av all cancer upptäcks av allmänläkare.

Allmänläkare bär även huvudansvaret för behandling av våra nya folksjukdomar depression, ångest och utmattningssyndrom. De allra sjukaste äldre, hemsjukvårdspatienterna, är också vårt ansvar. Och det är bara några exempel på våra arbetsuppgifter.

Detta anser fler än 700 av landets allmänläkare och det gör även Svensk förening för allmänmedicin och Distriktsläkarföreningen i Västmanland. Vi kräver:

• En primärvårdsreform som ger alla invånare rätt till en personlig, fast allmänläkare och läkaren möjlighet att sätta ett tak för antalet personer på listan. Med begränsat uppdrag och möjlighet att ta personligt ansvar för alla på listan kommer fler att vilja stanna kvar i yrket, fler nyblivna läkare att välja att bli allmänläkare och färre patienter att behöva söka vård på annat håll.

• En omedelbar nationell plan i samråd med professionerna för ökad rekrytering av allmänläkare och distriktssköterskor och att åtgärder vidtas för att förhindra ytterligare personalflykt.

• Att 10–20 procent av arbetstiden läggs på fortbildning eller forskning. Okunniga läkare är farliga och kostsamma, och utan tid för fortbildning finns ingen möjlighet att hålla sig uppdaterad på nya behandlingar och mediciner.

Vi är trötta på kortsiktiga miljardsatsningar som inte tar itu med grundproblemen utan i bästa fall löser något tillfälligt. Om våra politiker snarast tar sig an att genomföra en seriös, blocköverskridande primärvårdsreform är vi övertygade om att svensk primärvård kan bli en internationell förebild. Men om ingenting görs riskerar både primärvården och sjukhusvården i Sverige att kollapsa.

Vi är trötta på kortsiktiga miljardsatsningar som inte tar itu med grundproblemen utan i bästa fall löser något tillfälligt.

Hanna Trillkott

ordförande Svensk Förening för Allmänmedicin (SFAM) Västmanland

Rune Kaalhus

ordförande Distriktsläkarföreningen Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons