Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

00-talets politiska skandaler

Spritfester, pussar, slagsmål och skattefusk. Många är de skandaler som skakade den politiska scenen under 00-talet.

Annons

hos sossarna

Dataintrång

Valåret 2006 skakades av en skandal när Socialdemokraterna insåg att någon läst

deras hemliga datordokument. Denna någon hade

tagit sig in i deras intranät, där det krävdes ett särskilt lösenord, och läst flera hemliga dokument.

Härvan växte för varje dag när det visade sig att allt fler faktiskt hade känt till saken eller varit inblandade. Till slut åtalades sex personer; Fyra inom Folkpartiet och/eller

Liberala ungdomsförbundet, en SSU:are och en Expressen-

reporter.

Av de sex åtalade fälldes tre för dataintrång: SSU:aren, en medlem från LUF samt Expressens reporter. Straffen blev dagsböter.

slåss på krogen

SSU:s ordförande

SSU:s dåvarande ordförande Anna Sjödin greps av polis

i Stockholm natten till den 29 januari 2006. Sjödin hade tillsammans med pressekreterare Peter Skeppström och andra SSU-kamrater gått till krogen Crazy Horse. Men kvällen avslutades med slagsmål.

Sjödin dömdes till dags-böter i tingsrätten, bland annat för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Hon nekade. I Svenska Dagbladet den 16 december 2006 citeras Sjödin då hon skriver i en debattartikel: ”Jag tänker inte be om ursäkt för något jag inte gjort för att eventuell överleva politiskt. Det är nog illa att jag måste betala skadestånd till den man som slog och själv inte har några skador”.

Efter fyllebråket fick Sjödin avgå som ordförande.

får stå för ministerns kräftskiva

Skattebetalarna

Jan O Karlsson var migrationsminister 2002 då hans skandaler avslöjades. Karlsson cashade hem dubbla

löner. När det kom fram blev han starkt kritiserad för sina arroganta svar i pressen.

För att förvärra situationen ytterligare visade det sig att Karlsson några dagar efter valet köpt kräftor och starksprit med riksdagens kontokort och haft partaj i sitt privata hus. Till sitt försvar sa Jan O Karlsson enligt Svenska Dagbladet: ”Jag vill att vi

enas om att det här var en middag. Det uppfyller inte kraven för att kallas för en kräftskiva.”

Karlsson hävdade att det var en representationsmiddag, med dagordning och

talarlista, samt att den aldrig övergick i privat fest. Flera av gästerna hävdade dock att det inte rådde någon tvekan om att det var en privat tillställning. När deras ord kom ut i media beslutade Karlsson att han skulle betala tillbaka pengarna.

krökar och pussar

Statssekreterare

journalist – på jourtid

Rejäla rubriker smälldes upp 2007 då Aftonbladets fotograf Jimmy Wixtröm fångade statssekreterare Ulrica Schenström på bild under ett restaurangbesök. Schenström hade jour med krisberedskap kvällen då bilden togs, men tvekade ändå inte att kasta bak några bägare.

Krognotan gick på 945 kronor för öl och vin. Men hon var inte ensam. Bilden togs

i samma sekund som statssekreteraren pussades med sitt bordssällskap – Anders Pihlblad, som då var TV4:s politiske reporter.

Några dagar efter att

bilden publicerats avgick Schenström från sin post. Den 9 maj 2008 kom Reinfeldt till KU för att svara

på frågor om det som inträffade. Ulrica Schenström tackade nej till inbjudan att vara med.

betala tv-avgift

Ministrar glömde

Regeringen Reinfeldt skakades när det avslöjades att tre ministrar låtit bli att betala tv-licensen. Två av dem avgick direkt.

Efter bara tio dagar som kulturminister avgick Cecilia Stegö Chilò då det visade sig att hon inte betalat tv-licens på över 15 år. I runda slängar 15 000 kronor.

Maria Borelius var handelsminister, men avgick

efter åtta dagar då hon ut-över att inte betalat tv-licensen också betalat för hemhjälp svart.

Tobias Billström, som var migrationsminister, avgick inte trots att han låtit bli att betala tv-licensen i tio år. ”Jag valde att inte betala, eftersom jag inte tyckte att SVT producerade några bra program. Med åren blir man klokare och självklart ska man följa de lagar vi stiftat”, sa han enligt TT.

tvingats avgå två gånger

Första ministern som

År 2000 var Laila Freivalds justitieminister då hon för första gången kom i blås-

väder. Freivalds hade som minister deltagit i beslut som skulle göra det svårare för ägare av hyresrätter att omvandla sina kontrakt till

bostadsrätter. Hösten 2000 visade det sig dock att hon köpt loss sin hyresrätt på Kungsholmen i Stockholm till ett synnerligen förmånligt pris. Freivalds fick avgå.

Tre år senare återkom Laila Freivalds – nu som utrikesminister i regeringen Persson. I samband med tsunamikatastrofen i Thailand

julen 2004 drog åter en våg att kritik in över henne efter bristande hjälpinsatser.

Hennes ingripande våren 2006 när Sverigedemokraternas webbsida stängdes var sedan droppen. Hon fick avgå – för andra gången.

sprit till unga

Muf sålde

I november 2009 avslöjades att Moderata ungdomsförbundets drev en svartklubb i i sina lokaler i Helsingborg där de sålde sprit till ungdomar. Spriten var billig och ryktet spred sig snabbt bland festsugna kids i staden.

Några som hörde om det var fyra medlemmar av UNF, Ungdomens nykterhetsförbund, så de gick till lokalen på en egen krogkontroll. När de kom dit var det bara att knalla fram till baren och beställa. Utan legitimation.

”Det fanns ingen kontroll överhuvudtaget och samtalsämnena handlade knappast om politik. De talade istället glatt om hur bra dom var på att festa. Bästa Muf-föreningen i Skåne påpekade de gärna”, sade 17-åriga Jessika från UNF enligt Helsingborgs Dagblad. Hela styrelsen i Muf Helsingborg fick lämna sina uppdrag efter avslöjandet.

i valstugorna

Rasistiska åsikter

SVT:s Uppdrag granskning avslöjade politikernas riktiga åsikter. Det var reportrarna Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson som inför valet 2002 besökte valstugorna runt om i landet och hörde sig för om flyktingsfrågan.

50 valstugor i 30 kommuner besöktes, med dold och synlig kamera. Programmets utsände låtsades hysa främlingsfientliga åsikter för att se om politikerna höll med, och åsikterna skiljde sig rejält när kameran var synlig eller dold. Bara ett fåtal av de 54 tillfrågade argumenterade emot den främlingsfientlige besökaren.

Den värsta skandalen gjorde Moderaterna. Alla 17

m-politiker som tv-teamet diskuterade med hade starka åsikter om en mer restriktiv flyktingspolitik, flera hade tydliga främlingsfientliga åsikter. agnes hillert

Mer läsning

Annons