Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

10 minuter på 10-talet

Nyårsraketerna är avfyrade och första skolveckan är här. Den första på det nya decenniet!
   Vi gick till två skolor prick klockan 10 och dokumenterade 10 minuter historisk 10-talsvecka.

Annons
Tio minuter på 10-talet. Skolan har dragit igång och vi dokumeterade den första skolveckan på decenniet. Foto: LINA MARTINSSON, JESSIKA DJÄKNEGÅRD.

Matte och stulna facit - 10 minuter med Lamia Nikontovic på Rudbeck

10.00 Läraren, Torbjörn, delar ut ett häfte med repetitionsuppgifter inför nationella provet följande vecka.

10.01 Lamia inser att hon glömt den tjocka fysikboken i skåpet men får låna en bok av en kompis.

10.02 Torbjörn informerar om tiderna för nationella provet, 8.30–11.50, och möts av protester från eleverna då lunchen blir kortare än vanligt.

10.03 Någon kommer på att en av killarna i klassen fyller år varpå alla ställer sig upp och sjunger för födelsedagsbarnet. Även läraren.

10.04 Tillbaka till allvaret. Torbjörn uppmanar eleverna att utnyttja lektionstiden till att träna ordentligt inför provet. De får välja vad de vill jobba med, bara de jobbar.

10.05 Lamia räknar ut densiteten på olika metaller. Hon tycker inte just det är särskilt svårt.

10.06 Klassrepresentanten meddelar att samhällslektionen är inställd och klassen jublar.

10.07 En elev på främre raden av klassrummet får syn på ett papper i sin lärares hand och frågar om det är facit för matte C-provet klassen hade mattelektionen innan. Torbjörn ler finurligt. ”Det är facit!” utbrister eleven och rycker papperet ur Torbjörns hand.

10.08 Några elever trängs kring papperet för att kolla om deras uträkningar stämmer med facit. De flesta minns vad de fick för svar på frågorna.

10.09 Lamias kompis frågar om man kan få ett poäng om man gjort tre delar av fem på en uppgift. Torbjörn förklarar att det inte går om man tolkat uppgiften fel. Alla är ivriga att fråga läraren vad man får poäng för och inte.

10.10 Torbjörn berättar att de flesta i klassen gjort misstaget att lösa en av uppgifterna som om det var en funktion, och alltså inte deriverat.

En andra kopp fika - 10 minuter med Erik Sundqvist på Kopparlunden

10.00 Det har redan gått en halvtimme av rasten och efter att ha kollat hur det har gått för fotbollslaget på experteleven.com är det dags för morgonens andra kopp kaffe och kaka.

10.01 Ett helt grabbgäng sitter och tar det lugnt i skolans soffor, Erik tar en filt och myser ner sig bland klasskamraterna.

10.02 En livlig diskussion om tjejers fötter drar i gång och otroligt nog har killarna väldigt mycket att säga om saken, fascinerade över hur små och söta fötter kan vara.

10.03 Diskussionen fortsätter men övergår till att handla om tjejers andra kroppsdelar.

10.04 Efter några skrattanfall kommer Erik på att han borde ta tag i projektarbetet, men tanken försvinner lika snabbt som den kom och grabbsnacket om tjejer fortsätter.

10.05 Kaffet tar slut och Erik påpekar hur ledsen det gör honom. Som tur är kommer en klasskompis förbi med en påse smörpopcorn som poppas i skolans mikrovågsugn och en ljuvlig doft sprids i skolans lokaler.

10.06 Ett högt jubel utbryter plötsligt från datorsalen och en lycklig kille kommer springande och skriker ”scooore!” Ännu en datorspelsturnering har avgjorts och killens fotbollslag tog hem spelet.

10.07 Erik inser att det snart bara är några hårda, brända eller opoppade majskorn kvar i botten av skålen och påpekar ännu en gång att han börjar bli ledsen.

10.08 En lärare kommer förbi och påminner eleverna om projektarbetet. Erik kontrar med att säga att det fortfarande är rast i fyra timmar till.

10.09 Morgonens två kaffekoppar gör sig påminda och det blir ett besök på toaletten.

10.10 Erik är tillbaka i soffan och samtalsämnet är återigen tjejer.

Mer läsning

Annons