Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... Agneta Brav, Univeritetslektor i psykologi på Mälardalens Högskola

Annons
Agneta Brav, Universitetslektor i psykologi på Mälardalens högskola.

Varför tror du Facebook har blivit så populärt bland ungdomar?– När vi tittar närmare på tonårsperioden är det så att den präglas av att man ska forma sin egen identitet och det ska man göra utifrån att man avskärmar sig från sina föräldrar. Man blir mer och mer social och kompisar och allt utanför familjen får större vikt. Facebook är lättillgängligt, och då är det naturligt att många dras dit för att prova sig fram till en egen identitet.

Vilka nackdelar ser du med ungdomars Facebook-användande? – Lite negativa konsekvenser är att det kan gå för snabbt att dela med sig om något

på Facebook och det är lätt hänt att det bär iväg. Det kan bli problematiskt i verkligheten. Vad gäller bekräftelse vill man att andra ska tycka om det man gör och att det man säger ska ha betydelse. Man blir betydelsefull när man går in och tycker likadant. Det är lätt att man tar till extrema uttryck för att bli uppmärksammad.

Vilka fördelar finns det?– Om jag pratar för min personliga del är det mesta positivt. Har man lärt känna

varandra genom Facebook startar man kanske på en annan nivå när man träffas. Dessutom är det ett enkelt sätt att få tag i kompisar och dela med sig om vad som händer i livet.

Mer läsning

Annons