Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkohol – boven i dramat

Gatuvåldet ökar och det senaste året anmäldes 2 896 fall av miss-handel, bara i Västmanland. Leif Flodberg, sektionschef på polisens ungdomsrotel, berättar när, var och hur gatuvåldet ser ut och hur du gör för att känna dig trygg efter helgens fester.

Annons

I vilka sammanhang förekommer oftast gatuvåld?

– Våld uppstår oftast fredag- och lördagkvällar och i samband med alkohol. Vare sig det handlar om 15-åringar som hänger på stan eller går på hemmafester, eller vuxna människor som ryker ihop utanför krogarna, så är det som sagt nästan alltid alkoholen som är en orsak till att det blir våldsamheter.

Vilka typer av våld är vanligast och vilka är våldsverkarna?

– Det är vanligast med misshandel grabbar mot grabbar, knytnävar samt sparkar, men det är inte helt ovanligt att knivar och andra tillhyggen används. Våld och sexualbrott mot tjejer är också sådant som förekommer.

När ska man försvara sig och när ska man springa?

– Man har alltid rätt att använda ett visst våld för att försvara sig, men det allra bästa tipset är att försöka gå ifrån den som muckar och inte konfrontera. Handla efter sunt förnuft och undvik att gå in i onyktra gäng, eller att gå in i gäng där man ser att det är stökigt.

Men om man nu ändå blir utsatt, vad gör man? Får man skada den andra personen?– Om man blir angripen så har man rätt att använda det våld som anses försvarligt för att avvärja vidare angrepp. Om man fortsätter att använda våld så är risken stor att man själv gör sig skyldig till brott och misshandel.

Har du några tips på vad man kan göra när man går hem ensam en fredagskväll?

– Använd ett visst mått av säkerhetstänkande, försök att undvika stökiga platser och undvik konfrontationer. Gå inte och prata i mobil, det kan göra att folk får syn på den, vill sno den och angriper dig.

När ska man ringa polisen?

– Ring så fort du ser något som inte känns eller ser rätt ut. Om någon hotar dig har du stor anledning att ringa, men även om du ser någon annan bli hotad eller utsatt.

Om man ringer polisen och säger att man känner sig rädd, hur hjälper ni till då?

– Våldsbrott är ett prioriterat ärende så vi kommer på en gång när vi får ett samtal. Väl framme på platsen så ser vi till att det blir lugnt och agerar efter våra regler, den som blivit utsatt behöver kanske tas till sjukhus eller behöver annan hjälp, den misstänkte kanske skall gripas och föras till polisstationen för förhör med mera. Sedan fortsätter oftast en omfattande polisutredning med förhör av målsägare och vittnen.

Mer läsning

Annons