Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alla tjatar om betygen"

Högen med skolböcker växer på skrivbordet och ångesten trycker i bröstet. Betygspressen är en av högstadiets största stressfaktorer.
- Alla förstorar upp betygsfrågan, säger Markus Ojo, 15 år.

Annons
Högstadieelever. Mikaela Nordmark och Markus Ojo

Det är inte alltid lätt att hantera prestationsångesten när det allt som oftast pratas om betyg, både bland lärare och elever.

Betygspressen på högstadiet är ligger ständigt på, men 15-åringarna Markus Ojo och Mikaela Nordmark som går i nian, måste trots att de oftast inte har läxor kämpa en hel del. Deras positiva inställning till pluggandet underlättar skolarbetet, trots att det känns omänskligt mycket ibland.

- Det går upp och ner. Lärarna lyckas alltid få in allting på samma gång medan det ibland inte är någonting alls att göra. Ibland är det jätteslappt. Lärarna försöker ju sprida ut det men de lyckas inte direkt.

Och när böckerna staplas på varandra hemma är det lätt att man bryter ihop.

- Ibland tänker man ju ”Kan inte det här ta slut, jag vill inte leva!”, säger Markus med ironisk underton.

Det finns högstadielever som upplever att det sociala livet blir lidande på grund av allt intensivt pluggande. Något både Markus och Mikaela håller med om till viss del.

- Det kan kännas så, men man har nog lite tid över i alla fall.

Nu när gymnasievalet lurar runt hörnet, ökar ju givetvis pressen.

- Det är mycket stress fast det kanske inte behövs och lärarna förstorar upp allting. Så viktig är det ju inte att veta vad man ska bli i vår ålder, säger Markus.

- Alla lärare säger att man ska tänka på gymnasiet och på sina betyg hela tiden, det ökar stressen, instämmer Mikaela.

Jämför man ofta varandras betyg?

- Ja, det gör man. Men det är ofta efter ett prov, och inte för att visa att man är bättre än någon annan. Men så kan det absolut vara i andra skolor där det är mer grupperingar, säger Markus.

Grupperingar i klassrummet är vanligt, det finns ofta en pluggis och några så kallade slackers. En slacker struntar i pluggandet för att inte smutsa ner sin coola image.

Har ni märk av grupperingarna i klassrummet?

- Inte just i våran klass, men vi vet att det förekommer i andra klasser. Det kan självklart vara så att många inte pluggar för att det är töntigt. Om det är någon som går hem och pluggar, utan att ha ett egentligt behov av det, uppfattas det ju som töntigt. Men är det så att man har tre prov på en vecka och går hem och pluggar är det ju ingen som reagerar.

Är det sant att om man är cool så pluggar man inte?

- Ja så är det ju lite. Men jag anser att de är korkade, det är ju bara de själva som tycker att de är coola, säger Markus.

Varken Mikaela och Markus tvekar på frågan om de var tvungna att välja mellan halvdåliga betyg och ett stort och populärt socialt liv, eller toppbetyg och ett mindre socialt liv.

-Jag skulle välja betygen. Man vill ju inte bli fast någonstans där man inte vill vara. Det handlar om att jobba hårt nu och njuta sen, säger Markus.

En annan sak som kan upplevas som ett problem på högstadiet är oförstående lärarer som överöser eleverna med läxor så att de knappt får tid till annan fritid och aktiviteter.

Känner ni att ni kan förhandla med era lärare?

- Ja ibland. Som idag när ingen hade gjort engelskaläxan kunde man flytta fram den en vecka.

Mikaela och Markus funderar över att det inte kan vara den lättaste uppgiften att tackla ett gäng trotsiga ungdomar. Att nog kräver både disciplin och tålamod.

- Vi har fått en lärare att gråta! säger Mikaela.

- Nej det har vi väl inte? Undrar Markus.

- Jo en gång har vi faktiskt fått det!

- Neeej.

- Men det händer ju att lärare har gått därifrån och börjat skrika, opponerar Mikaela sig.

Slutligen, några konkreta pluggtips?

- Det handlar helt om vad man är för person. Jag gillar tillexempel att ta allt på en gång, säger Markus.

- Det är oftast så att man gör allt jobb på samma gång eftersom att man annars glömmer bort vad man har får nya uppgifter när man får nya hela tiden, säger Mikaela och skrattar till.

Annons