Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler kvinnor dör av KOL i Västmanland

På tio år har antalet kvinnor som dör av KOL i Västmanland ökat med 128 procent medan dödligheten för männen minskade med 19 procent.
- Det går inte att bota KOLmen det går att bromsa sjukdomen, säger Ulrica Klettner, informationschef på Hjärt-Lungfonden.

Annons

På tio år har antalet kvinnor som dör av KOL i Västmanland ökat med 128 procent medan dödligheten för männen minskade med 19 procent.

– Det går inte att bota KOL men det går att bromsa sjukdomen, säger Ulrica Klettner, informationschef på Hjärt-Lungfonden.

Största risken att drabbas av KOL är att röka. Att fler drabbas är på grund av den utbredda rökningen under 60- och 70-talen och nu ser vi resultatet av det i att fler drabbas av KOL.

– Nästan all dödlighet i KOL kan förebyggas om patienterna hittas i tid och lyckas sluta röka. Det bästa är naturligtvis att inte börja röka alls, och därför är det oroväckande att rökningen återigen ökar bland unga kvinnor, säger Ulrica Klettner.

I Sverige ökar dödligheten i KOL hos både kvinnor och män, men ökningen är markant högre hos kvinnor. I Västmanland dog 18 kvinnor av KOL 1998.

Tio år senare dog 41 kvinnor, vilket är en ökning med 128 procent. Bland män i Västmanland var det tvärtom en minskning med 19 procent under samma period. 1998 dog 43 män, jämfört med 2008 då 35 män dog av KOL. I hela landet var ökningen på tio år 50 procent bland kvinnor och 2 procent bland män. Det visar statistik från Socialstyrelsens dödsorsaksregister.

Under augusti driver fonden en kampanj för att informera om KOL och samla in pengar för att finansiera två nya forskningsprojekt kring varför vissa drabbas av KOL och andra inte. Hjärt-Lungfonden vill på sikt halvera antalet dödsfall i sjukdomen.

Minst en halv miljon svenskar lever med KOL.

Mer läsning

Annons