Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler måste avstå tandvård

”Det här är ett tecken på att vi har ett ojämlikt samhälle”

Annons
Tandläkare Håkan Flink, verksamhetschef vid folktandvården i Sala, har varit med och tagit fram en rapport om tandhälsan i Västmanland. Siffrorna visar på att allt fler avstår tandvård av ekonomiska skäl.

Tandhälsan är starkt kopplad till den personliga ekonomin. En alldeles färsk rapport från Landstinget Västmanland visar att personer med god ekonomi har bäst tandhälsa i länet.

Att avstå från tandläkarbesök på grund av ekonomiska skäl är vanligast bland arbetslösa, förtidspensionärer, långtidssjukskrivna och ensamstående kvinnor med barn.

– Det här är tecken på att vi har ett ojämlikt samhälle. Kontrasterna i tandhälsan mellan de som har råd med tandläkarvård och de som inte har råd har blivit större i dag än tidigare, säger Håkan Flink som har varit med och arbetat fram rapporten. Till vardags verksamhetschef på folktandvården i Sala.

Det är mycket sällan som patienter berättar att de inte har råd att gå till tandläkaren och det finns heller inte många alternativ för dessa patienter.

– Många kommer till oss när problemet har blivit akut. Då får vi försöka hitta det billigaste sättet till symptomfrihet. Många gånger skulle det behövas mycket mer vård.

I tre år har folktandvården i Sala jobbat extra mycket med förebyggande vård.

– Det här är ett sätt att förebygga stora problem och därmed ett sätt att hålla nere kostnaderna för patienterna, säger Håkan Flink.

Efterlysning:

Har du låtit bli att gå till tandläkaren för att du inte haft råd? Vi vill gärna komma i kontakt med dig och ställa några frågor. Hör av dig till vår reporter Birgitta Cavallini på telefonnummer 19 94 90 eller på mejl [email protected].

Mer läsning

Annons