Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler vill ha nyttiga frön, veganglass och supermat

Intresset för grön och näringsrik mat växer. Efter råsaftscentrifugens invasion i vintras talas det mer och mer om supermat, rawfood, nyttiga frön och veganska alternativ. Västerås är inget undantag.

Annons
Pappalediga Klas T Eliasson med lilla Lydia, tio månader, gör täta besök i Schysst ekobutik.

Schysst ekobutik vid Öster Mälarstrand märker tydligt av den gröna trenden, inte minst när det kommer till småbarnsföräldrar.

– När barnen kommer är det många som börjar tänka till vad de stoppar i dem. Sedan har vi en del kunder som handlar här av hälsoskäl, veganer, glutenallergiker eller de som går på olika dieter som 5:2 och fastar vissa dagar, säger Anette Nilsson, butiksansvarig för Schysst ekobutik i Västerås.

Hon och kollegan Pia Öhman visar upp sortimentet med allt från ekologisk lakrits, grönkål på burk, veganglass på cashewnötter till kokos- och mandelmjölk.

– Glutenfritt är stort, trend eller inte, men det verkar bli fler och fler glutenintoleranta så jag försöker ta in glutenfria alternativ såsom pasta, bröd och kakor, berättar Anette Nilsson.

Medan vi pratar kommer pappalediga Klas T Eliasson in i butiken med lilla Lydia, tio månader, på magen. De bor ett stenkast från butiken.

– Vi gör den mesta av barnmaten till henne själva så det är klart vi vill ha ekologiska grönsaker och frukt utan gifter. Sedan har de bra choklad och goda chips, säger Klas.

En annan veggoentusiast är Annette Grandin som i fjol startade Veggoköket och satsar på vegetarisk mat i form av egentillverkade korvar, kebab, burgare, lasagne och annat från växtriket.

– Sedan jag startade för ett halvår sedan har intresset för min mat varit jättestort. Nu skickar jag till både Göteborg och Växjö. Många frågar efter rawfood och glutenfritt. Det märks att det är en trend som för några år sedan då så många var laktosintoleranta, för att uttrycka det lite elakt. Det är lite anorektiskt över det hela att välja bort och välja bort kan jag tycka, säger Annette Grandin.

Sedan hon startade sin verksamhet har hon fått omvärdera vissa fördomar vad gäller veggointresserade.

– Jag trodde att jag skulle dra veganerna och vegetarianerna, men de som äter kött vill ha alternativ att komplettera med. Jag själv är allätare, men tycker fortfarande att Västmanlands restaurangers vegetariska utbud är rätt uselt.

– Småställen och fik har alltid veggoutbud, men restaurangerna är skamset dåligt på vegetariska alternativ, vilket är konstigt. Gillar man att laga mat borde man anstränga sig.

Även Kennedy Demir, restaurangansvarig på Alberts pub på Odensvi i Västerås märker av den ökade efterfrågan på vegansk mat. När vi talas vid väntar han på en stor leverans med veganpizzaingredienser som veganost från Tyskland.

– Vi har en jätteförfrågan helt plötsligt, både efter veganpizzor och andra veganrätter. Det är tack vare Amore på Smedjegatan vi tar in det, de var tidigt ute. Vi kommer att ta in allt möjligt, och ha åtta–nio veganpizzor att välja mellan. Det kommer att bli ett stort lass från Tyskland.

Glutenfritt är stort, trend eller inte, så jag försöker ta in alternativ, säger Anette Nilsson, Schysst ekobutik.

Vad är su­per­mat?

Begreppet supermat kommer fån engelskans superfood och går ut på att äta växter eller delar av växter såsom gräsarter, örter, rötter, frukt eller alger som visat sig vara extra näringsrika och lätta för kroppen att ta upp.

Supermatentusiaster menar att en matsked supermatskomplex innehåller mer essentiella näringsämnen än flera kilo blandad frukt och grönsaker.

En som skrivit mycket om supermat är norrmannen John Opsahl.

Mer läsning

Annons