Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alpint i city

På kvällarna förvandlas Västerås räcken och nedförsbackar till rails och hopp. Två Västeråsgrabbar och två snowboards. Många lyckade tricks – och ett knivhot.

Annons
Glidare. Räcket (railet) vid Fryx är en omtalad åkplats bland brädfanatiker. Här gör Här gör Thomas Lagerby, 15, en

– Det bästa är när man sätter ett nytt trick, säger Jonathan Ekstrand.

– Då tänker man YES, och blir varm i hela kroppen. Det känns pirrigt och är nästan lite overkligt.

Det krävs dock mycket jobb för denna känsla. Dagen innan 15-åringarna skulle hoppa lade Jonathan och hans kompis Thomas Lagerby ned mycket arbete på att förbereda platsen.

De valde ut räcket vid Fryxellskas fotbollsplaner, som är känt i brädåkarkretsar, och högg tag i spadarna. Efter två timmar hade allting täckts med snö, och ett hopp rest sig ur den isiga marken.

Följande dag började de med att först känna efter lite och lära sig hoppet.

Snart börjar dock allvaret. ”Fifty”, ”Backside Method” och ”Boardslide” – många kodord viner genom vinterkylan medan brädorna flyger genom luften och glider mot räcket.

Bland alla hopp som tagna ur en snowboardfilm går dock plötsligt ett fel – och slutar nästan med ett magplask mot räcket.

– Vi brukar faktiskt använda hjälm, berättar de med ett skratt.

– Men nu skulle man ju fotas och allt!

Det är första gången de hoppar på just det här stället, men de har testat många platser i stan. Vissa av dessa kommer de att minnas bättre än andra. Främst kanske platsen där de blev knivhotade.

– Det har hänt att folk lackat på oss för att vi åker, eftersom de tycker att vi förstör räcken och bänkar. Ibland slänger någon ut grus på snön och frågar oss ironiskt ifall ”vi inte vill åka nu”. Värst var det när vi och några andra blev knivhotade medan vi byggde ett hopp. Men det är en annan och lång historia.

Inte ens sådana incidenter kan dock hindra Jonathan och Thomas från att få sin adrenalinkick när brädan skär genom luften.

Redan vid tolv års ålder byggde de hopp i trädgården och lärde sig enkla tricks, och sedan dess har de åkt mer och mer.

För andra som är sugna på att börja hoppa med bräda tipsar de om att försöka göra en 180, alltså att hoppa och snurra ett halvt varv i luften.

– Klarar man inte det så är det nog ingen idé att fortsätta, säger Thomas.

Själva klarar de en 180 utan problem – minst sagt. De pratar om komplicerade hopp och framtida tävlingar. Men tills vidare kommer du att kunna finna dem vid Västerås trappor och bänkar.

Mer läsning

Annons