Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aska från vulkanutbrott

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Annons

Natten till onsdagen inträffade ett vulkanutbrott nära Islands sydspets, på Eyjafjallajökull. När detta hade hänt spred sig askan upp i luften och följde med luftströmningen. Det har fått konsekvenser för främst flygtrafiken. I skrivande stund har många flygplatser i Storbritannien, Norge och norra Sverige tvingats stänga på grund av askan.

Vulkanaskan är farlig för flygen för att den dras in i motorerna och kan göra så att de slutar fungera. När sånt här händer körs spridningsmodeller som är baserade på vanliga väderprognoser. Man "öronmärker" luftmassan ovanför vulkanen som man sedan följer genom att kolla hur luften rör sig. I dessa lägen är det de meterologiska förhållandena som är styrande för hur askan kommer att röra på sig.

Om vi utgår ifrån att vulkanen inte kommer ha fler utbrott just nu så är detta ett tillfälligt problem för flygtrafiken. Luften kommer smetas ut över norra Europa och askan sprids ut över ett stort område vilket gör att den inte har så stor påverkan. Vulkanutbrott kan även i extrema fall påverka vädret. Om mycket aska transporteras ut i luften kan det hindra solen strålar från att nå marken. 1815 hade vulkanen Tambora ett utbrott som ledde till att den kommande sommaren fanns det så mycket aska i luften så att det faktiskt inte blev någon sommar alls.

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons