Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att befria mannen går trögt i Västerås

Artikel 0 av 50
Nostalgi - 70-talet
Visa alla artiklar

Kent och Tord vill befria mannen i Västerås.De har satt upp anslag i centrum. Intresserade kan riva av en lapp med telefonnummer.- Många river men det är bara två som ringt hittills, berättar Tord. Det är tydligen ett stort steg för män att kontakta oss.

Annons

Befria mannen, mansgrupper och mansläger. Kvinnorörelsen har fått efterföljare. Diskussionen om mansrollen har pågått länge. Men riktig fart har den inte fått förrän nyligen.

Sommaren 1977 anordnades det första lägret i Sverige, på en ö i Stockholms skärgård. Initiativet kom från RFSU. Fler mansläger följde, mansgrupper bildades.

Men i Västerås går det trögt.

Trots affischeringskampanjer förra hösten av Kent Rytterbro och Tord Eriksson.

- Vi bör vara ungefär åtta för att bilda en mansgrupp i Västerås, säger Kent. En träff i veckan är lagom. Vi vill träffas regelbundet för att prata om vår roll som man i samhället, på jobbet, i familjen, tillsammans med kvinnor och andra män.

Nya former

Kent och Tord vill riva de barriärer som den traditionella mansrollen ställer upp för män. De vill hitta nya former för att umgås.

- I en mansgrupp ska vi berätta för varandra hur vi verkligen känner oss. Berätta om sådant vi dolt av rädsla för att bli förlöjligade. Då förstår vi att vi män har lika erfarenheter. Vi är inte ensamma om att inte kunna leva upp till den traditionella mansrollens idealbild.

Det är vanligt att relationer mellan män är ytliga och torftiga, menar de. Män vill gärna imponera med varandra. Snacket blir begränsat till vissa områden. Känslor får inte visas.

Idrott och fest

- Idrott och fester är ett par av de få områden där män får visa känslor och krama om varandra, säger Tord. Vi vill att dessa känslor ska utvidgas till andra områden. Rädslan för att "ta på varandra" bottnar ofta i rädsla för homosexualitet.

Kent vill inte trycka för hårt på den fysiska kontakten. Det viktiga är att befria männen från sitt könsbundna beteende, menar han. Män är ofta tyngda av skuldkänslor, pressade av krav på framgång och vänder ofta sin aggressivitet åt fel håll.

Behöver prata

- Män har ofta svårt att hantera konflikter. De skulle behöva prata om sina problem betydligt mer.

Männen är förtryckta på många sätt, menar Kent och Tord. De tvingas ofta ta de farligaste och hårdaste jobben. De är mer stressade än kvinnor och råkar ut för fler olycksfall och sjukdomar.

Befrielse behövs även inom andra områden. Det borde t.ex. vara nyttigt för män att syssla mer med barn.

Kritiker av mansrörelsen menar att den överdriver. Män kan visa känslor, kan ta hand om barn osv. Allt fler kvinnor gör karriär och faller in i "mansroller".

Dessutom är det lätt att rörelsen får stämpeln "intellektuell lekstuga" på sig. Sveriges första mansläger ordnades t.ex. i augusti, när industrisemestern slutat.

Intellektuella

- Det är riktigt att vi inte når dem vi vill nå, säger Kent. Ofta är det män i intellektuella yrken som söker sig till mansrörelsen. Så ska det inte behöva vara.

Både Kent och Tord vill ytterst "befria människan". Det ska inte vara någon kamp mellan könen. Föreningen Befria mannen vill "tillsammans med kvinnorörelsen och andra progressiva krafter förändra samhället så att det blir möjligt att leva och arbeta tillsammans under jämlika former".

- Men mansgrupper och kvinnogrupper får lova att vara för sig själva ett tag, säger Tord. Kommer det en kvinna i gruppen är det lätt att falla tillbaka i mansrollen.

VLT 24 januari 1979.
Alla artiklar i
Nostalgi - 70-talet
Annons