Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bälteskontroll nästa vecka

I länet använder 92 procent bilbältet i tätort. Om alla använder bilbältet skulle 40 liv kunna räddas varje år visar Trafikverkets beräkningar.

Annons

– Sedan våra bältesmätningar i tätort inleddes 2004 har utvecklingen av bältesanvändningen varit positiv i Västmanland. Men bältet kan fortfarande rädda liv. Särskilt som vi i våra årliga bältesmätningar ser att det finns kommuner, företrädesvis små sådana, som noterar låg bältesanvändning. I vårt län är det Surahammar och Kungsör som uppvisar lägst bältesanvändning, 85,8 respektive 87,6 %, säger Maria Zetterberg Moberg, verksamhetschef på NTF Västmanland.

Länets högsta bältesanvändning har Köping med 95,1 %.

Under nästa vecka genomförs samordnade insatser för att öka bältesanvändningen. Trafikpolisen och närpolisen i Västmanland kommer i första hand att ha kontroller i de tätorter som har lägst bältesanvändning.

- Vi kommer att finnas i hela länet men kommer framför allt att inrikta oss på mindre tätorter i länet eftersom det är lägre bilbätesanvändning där än i de centrala tätorterna, säger Jörgen Bergfast, chef för Trafikpolisen i Västmanland, och fortsätter:

- Både orternas närpoliser samt trafikpolisen kommer att vara engagerade i det här under nästa vecka.

Mer läsning

Annons