Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedragare slipper åtal

En man lurade till sig 100 000 kronor på nätauktionssajten Tradera. Nu väljer åklagaren att inte driva ärendet vidare av ekonomiska skäl.

Annons

Det var i våras som mannen ägnade sig åt en omfattande bedrägeriverksamhet på nätauktionssajten Tradera. Han auktionerade ut saker som inte fanns och lurade till sig ungefär 100 000 kronor av sammanlagt 180 personer.

– Allt såg väldigt bra ut. Det fanns bara positiva omdömen om honom på Tradera, säger en västeråsare som blev blåst på 1 700 kronor.

Bedragaren har erkänt bedrägerierna men han kommer inte att dömas. Orsaken är att han redan sitter i fängelse för skattebrott och åklagaren gör bedömningen att kostnaderna för att driva bedrägerihärvan vidare inte är rimliga i förhållande till sakens betydelse.

– Jag har tagit beslutet av rättsekonomiska skäl, säger åklagare Jakob Holmberg.

Den lurade västeråsaren blev upprörd när han mottog beskedet att det inte blir någon rättegång och vill få beslutet överprövat.

– Rättsäkerheten är satt ur spel. Jag förstod att jag inte kommer att få tillbaka mina pengar redan när bedrägeriet uppdagdes. Nu får jag inte heller någon upprättelse, säger han.

Åklagare Jakob Holmberg har förståelse för reaktionen.

– Men det finns utrymme i lagen för den här typen av beslut. Dessutom har vi fått tydliga direktiv från Riksåklagaren att tänka på ekonomin.

Bedragaren satt inte i fängelse när han utförde bedrägerierna.

Mer läsning

Annons