Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bli geni med 7 enkla knep

Är kaffe och Kanal 5 mer lockande än pluggandet inför morgondagens matteprov?
   Lugn. Du kan få MVG och samtidigt hänga med i allt vad såpor och shopping ­heter.
   Möt Elin Engström, plugg­expert, som tillsammans med Ung delar med sig av knepen som leder till toppbetyg.

Annons

Elin Engström, 17, läser fyra timmar extra i veckan och har världens mest färgglada loggbok. Hon vet hur man kombinerar skolan med fritiden.

Vad är ditt bästa pluggtips?

– Man måste ha bra planering. Lista upp allt du har att göra. Sedan, när du har gjort det, så kan du stryka det på listan och känna dig nöjd att du har fått bort det. Strukturera upp alla uppsatser så blir att mycket lättare. Skaffa färgglada pennor och en bra almanacka, allt blir roligare med färg!

Vad ska man göra om man vill bryta ihop och bara skita i allt?

– Man bör tänka på att det faktiskt är värt det, tänka på allt man kan göra när man är klar, som en shoppingtur till exempel. När man väl får sitt betyg vill man kunna känna att man gjort allt man kunde, inte att man kunde fått bättre om man bara hade orkat lite mer.

Här är vägen till fler MVG

Rätt miljö Plugga på ett ställe där du känner dig bekväm. Undvik mörka platser, man blir piggare av ljus. För stökiga miljöer kan kännas stressande, ta bort allt som är distraherande.

Förberedelser Att komma hem från skolan och direkt begrava sig i böckerna är ingen ljus idé. Inget blir gjort och ditt tålamod försvinner lika snabbt som man tröttnar på radiomusik. Därför ska man alltid ha lite mat i magen och vila upp sig lite innan man börjar.

Belöningstaktiken Om du har väldigt mycket att göra är det bra att ha ett belöningssystem. Vi säger att du har 100 sidor att läsa. För att du ska orka igenom alla sidor måste du tänka så här: När jag har läst 20 sidor får jag äta en kaka och kolla på en tv-såpa. Då har du någonting att kämpa för när du pluggar och tiden verkar inte stå still, utan den räknar ner till kakan och såpan.

Plugga med en kompis För att hålla modet uppe har du till din hjälp en eller flera kompisar med dig som måste genomgå samma pina som du, kan det bli bättre? Sätt er på ett fik och bestäm att ni verkligen ska plugga (kan vara svårt i skvalleråldern). På detta sätt kan ni fråga varandra, förhöra varandra, hjälpa varandra och så vidare.

Musik Att ha musik på när man pluggar är en sak som fungerar jättebra för somliga, men inte alls för andra. Musiken kan bidra till att man inte blir lika uttråkad när man pluggar som annars. Prova vilken symfoni som passar dig bäst, det ska inte vara låtar där du känner att du måste sjunga med och de får inte ta fokus från studerandet.

Bort med störande element Stäng av mobil, dator, tv och annat som stör dig. Ganska logiskt men ändå lätt att glömma.

Anteckna För lätta anteckningar medan du läser, då kommer du garanterat ihåg bättre. Skriv sedan ner allt du kommer ihåg när du är klar, då ser du vad som fastnat och inte.

Föreläs Dela med dig av dina kunskaper till ditt älskade syskon eller till dina stödjande föräldrar, be (eller snarare tvinga) dem att ställa frågor. Det är som ett muntligt prov.

Associera mera Ett bra sätt att komma ihåg saker är att förknippa de med en person, en sak, en bild eller händelse. Om du till exempel ska memorera in Franska revolutionens början som var 1789 kan du tänka på talserien 789 och sedan använda din logik till att tänka att den förmodligen inte var 2789.

Annons