Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir man mindre blöt av att springa i regnet?

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Det är en varm och solig sommardag och man har inte en tanke på att ta med sig paraplyet, men på eftermiddagen byggs molnen upp och det bildas skurar.

Annons

Av ren reflex börjar nog de flesta av oss att springa till närmaste skydd för att inte bli blöta. Men blir man mindre blöt av att springa i regnet än av att gå? Det finns flera beräkningar på detta och det beror tex på om regnet faller rakt uppifrån, snett framifrån eller bakifrån. Om det blåser så spelar även vindhastigheten roll och även längden på sträckan man springer.

När regnet bara faller rakt uppifrån kan det löna sig att vara mer stillsam, för armar och ben rör sig mer när du springer och det blir då en större yta för regnet att falla på. Du kan alltså bli blötare av att springa! Tittar man på om det faller snett bakifrån så tjänar man på att springa om man har rätt hastighet i förhållande till regnet. När regnet kommer framifrån och det dessutom blåser mycket är det bara att springa så snabbt som möjligt, för man kommer inte undan regnet hur man än gör. Sedan finns det en annan faktor som såklart spelar in och det är klädseln, hur mycket vatten den suger upp och hur fort den torkar efteråt. Har man kläder som inte drar åt sig fukt alls, så brukar resultatet bli att man svettas mycket istället och då blir man ju blöt ändå!

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons