Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bom kan stoppa fulla bilister

Bommar med alkolås vid campingutfarter stoppar rattfulla förare. Men än så länge inte i Västmanland.

Annons
Inte aktuellt. Bommarna på Mälarcampingen låses än så länge endast upp med låsbrickor.

Med bidrag från dåvarande Vägverket har Caravan Club satt upp tre stycken bommar med alkolås på campingar runt om i landet. Och fler är på väg, bland annat till Silvköparen i Sala.

Låsen kräver att föraren blåser, och blir godkänd på alkoholtestet, för att kunna lämna campingen. Om alkohol upptäcks i utandningsluften låses bommen och larm går till campingens ansvarige.

På Västerås Mälarcamping är det inte något som platschef Maria Reinholdsson hört talas om.

– Vi har ingen sådan bom på gång vad jag hört, men det är en god idé. Kan man på så vis undvika att någon kör med alkohol i blodet är det värt det, menar hon.

Receptionisten Emma Heinisch berättar att campingen använde sig av något liknande runt Power Meet, då gästerna erbjöds att blåsa i en alkomätare innan de gav sig av. De som godkändes fick ett kvitto som de sedan kunde visa upp vid de poliskontroller som utförde precis utanför campingen.

Och hon tror även att det är just under Power Meet-helgen låsen kan komma till mest nytta.

På Ängsö camping är det inte aktuellt för tillfället.

På Skantzö camping i Hallstahammar har man än så länge inga bommar alls, men nästa år ska ett nytt system byggas och enhetschefen Ronny Ring utesluter inte att alkolås införs då.

Han menar att låsen inte har tillskrivits någon hög prioritet men han ska höra sig för med campingplatser som hunnit pröva dem. Och han tror att trenden går mot att alkolås införs på campingar.

– Kommunala bilar och bussar har ju alla alkolås i dag, och det är inget konstigare med att sätta dem på en bom.

Mer läsning

Annons