Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredda ditt kontaktnät

Få saker gör dig mer lycklig eller framgångsrik än ett riktigt fett kontaktnät. Men vad är viktigast när man träffar andra människor? Ung tog hjälp av en psykoterapeut, en gyminstruktör, en dj och en dejtingcoach.

Annons
Ett brett kontaktnät handlar om vem du är och hur du kan hantera människor. Fyra experter kom med tipsen som gör dig till en social guru. Illustration: CORNELIA ERIKSSON JONSSON

I skolan

I skolan fastnar man gärna i ett visst nät av kompisar och av bekvämlighet har man samma kompisar genom hela skoltiden. Dags att bryta mönstren! Anette Nordmark, legitimerad psykoterapeut, vet hur.

ska gå tillväga för att skaffa

nya kompisar i skolan?

Hur skulle du säga att man – Det viktigaste är först och främst att lyssna på sig själv. Man måste vara lyhörd inåt och känna efter vilka behov man själv har. Vill du ha kontakt så lönar sig en ärlig genuin nyfikenhet. Fråga det som du är intresserad av att veta. Det märks tydligt om du är ärlig och respektfull mot andra. Människor kommer att dra sig till dig automatiskt.

inte är omtyckt i skolan?

Vad gör man för fel om man – Om man känner på sig att något är fel så kan man först och främst fråga sig själv vad det är som har utlöst känslorna. Att tänka på är att det kan finnas flera sanningar. Därefter krävs det mycket mod för att fråga sig själv och klasskamraterna rakt på sak var problemet ligger. Har man bara tolkat situationen negativt eller beror det kanske på att du varit oärlig, självupptagen eller haft svårt att läsa av omgivningens signaler? Ta hjälp om situationen blir för svår.

gällande kroppsspråk?

Vad ska man tänka på

– En enkel regel är att det som kommer från din mun ska stämma med det du visar, till exempel i dina ögon. Säger du att du är glad men har ledsna ögon och ett ledset kroppsspråk, blir det förvirrande för din omgivning. Är du öppen och nyfiken på din kompis och vill visa det så handlar det också om att visa med hela dig, din kropps-hållning, att du finns där. Nedsänkt blick och armar i kors får motsatt verkan.

är svårt,

viktigaste sakerna att tänka på?

Att skaffa ett större kontaktnät vad skulle du säga är de – Även här handlar det om mod. Du måste utmana dig själv och våga lite mer än

du vågar. Ta ett litet steg i taget, det är en balansgång mellan att vara nyfiken på andra samtidigt som man inte suddar ut sin egen personlighet. Du behöver ett stort mått av ödmjukhet i relationer till andra människor och kom ihåg att alla har tillgångar och brister, så bjud på dig själv, din humor och visa upp alla dina sidor.

På gymmet eller träningen

Kim Eriksson jobbar som instruktör på Västerås kampsportcenter. På frågan om hur man skapar kontakter på gymmet poängterar han att alla gym är olika.

– Beroende på var man tränar, om det är på ett stort eller litet gym, brukar det vara olika klädkoder och beteenden, säger Kim.

Till hans klubb kommer det folk i alla åldrar och storlekar, nybörjare som etablerade fighters, för att ta del av träningen.

när man kommer och ska träna?

Vad är viktigt att tänka på

– Var glad och utåtriktad! Slappna av och våga ta kontakt med människor.

Vad bör man inte göra?

– Skippa den stroppiga attityden! Man bör inte tro att man är finare än någon

annan, det syns igenom och påverkar stämningen. Till klubben kommer det männi-skor ur olika samhällsgrupper, och att tro att man är något uppskattas inte. Då blir det också svårare att få kontakt med andra. Gymmet är inte en plats där man är

social med alla som tränar, som i ett fotbollslag till exempel.

– Vi som tränar på gym är sociala personer som oftast bara väntar på att någon ska våga ”bryta isen” och säga hej, förklarar Kim.

– Det är alltid trevligare att träna någonstans där man känner sig omtyckt och välkommen.

Gyminstruktören tipsar

Ha kul. Att se till att ha kul när du tränar är bra på det sättet att det lättar upp stämningen, både för dig och andra. Peppa och var trevlig mot andra så kommer du få samma

bemötande. Tänk på att komplimanger är underskattade.

Att bryta isen. Släng ut ett hej till den person som alltid tränar samtidigt som dig, oavsett om ingen vågat heja tidigare. Skulle personen ignorera dig säger det mer om den än om dig som faktiskt hejade.

På fest

På fest är folk avslappnade, glada, tillgängliga och flirtiga. Med andra ord så är festen eller krogen det ultimata stället att träffa nytt och spännande folk på.

Vi tog ett snack med killen som sett det mesta inom fest, flirt, dans och barhäng; Silks dj Andreas Rödlund.

– För att bli sedd och positivt ihågkommen är det viktigt att vara sig själv och bjuda till. Skratta, var glad och spontan, säger han. Det är svårt att säga hur du bygger på din image, men är du en stark och utåtriktad person så syns du vad du än klär dig i. Det är klart att vågade eller annor-lunda kläder blir uppmärksammade, men om det sedan är bra eller dåligt för din image är svårt att säga.

Om jag vill träffa nytt folk, är det bäst att hänga i baren eller på dansgolvet?– På båda ställena. Du blir poppis på olika sätt beroende på om du är den som bjuder laget runt i baren eller är grym på att dansa. Personligen tror jag att du får

roligast på dansgolvet och i baren finns risken att du blir dräggigt full och det är aldrig populärt. Och du – kom ihåg att flirta!

På stan

Att bara gå fram och prata med någon på stan verkar för många ganska läskigt.

Dejtingcoachen Victor Wennerholm på Charismatic Revolution har knepen för hur du överlever!

– Gå fram och prata! Uppmanar Victor och förklarar att det största felet människor gör, oavsett var man befinner sig. är att man inte tar kontakt. Vänta inte med att någon annan ska göra det, att den trevliga tjejen i matkön ska komma fram till dig – gör det du!

– Alla människor tycker nog att det är lite jobbigt att gå fram till någon, man vill gärna vara i en social miljö där stämningen är avslappnad, säger Victor.

Hur gör man om man är blyg?– Jobba med det! Alla tar en risk när man inleder en konversation, just för att man kan bli avvisad. Men det gäller att man inte är rädd för det.

Att ta kontakt med människor är som att spela poker, menar Victor:

– I spelet behöver man tur, precis som i verkliga livet. Skillnaden mellan pokerspelare och duktiga pokerspelare är att de som är bra misslyckas mindre. Att tänka på är att alla faktiskt misslyckas någon gång och det är samma sak när man tar kontakt. Man behöver lite känsla och man behöver tur.

Dejtingcoachen tipsar

Fråga. I en konversation ställer man ofta frågor. Men att göra det är en konst! Tänk på att fråga så att personen kan svara och också utveckla sitt svar så att konversationen flyter på. Skippa frågor som man kan svara ja eller nej på.

Var lättsam. Hela konversationen kan grundas på om de som är delaktiga har haft en bra dag eller inte, så det absolut enklaste är att prata om något lättsamt. Vad händer i helgen? Till exempel.

På jobbet

Det spelar egentligen ingen roll vad det är du jobbar som, människor på arbetsplatsen går knappast att undvika. Deal with it!

Prata inte bara jobb. Okej, ni jobbar tillsammans, men det behöver inte betyda att ni bara måste prata jobbrelaterade grejer. Victor Wennerholm menar att om man kommer förbi stadiet där man bara snackar jobb så kommer stämningen på platsen också att lätta.

– Visst, man kan prata jobb, men fråga också saker som innebär att man skapar ett förtroende, ett band mellan dig och din jobbarkompis. Då blir relationen mer spe-ciell och atmosfären på jobbet blir mycket mer positiv.

Tips till den som är ny?– Var normal. Gör inga konstigheter till en början, försök inte att ta ut svängarna. Visst, var personlig men att gå till jobbet med badbrallor första veckorna är kanske ingen höjdare.

Oavsett var man är, på jobbet, i skolan eller på stan – tänk på ditt kroppsspråk!

– 90 procent av mänsklig kommunikation är inte verbal, säger Victor och förklarar:

– Ord övertygar oftast aldrig utan det

är tonfall, kroppsspråk, om man är avslappnad, möter blicken, ler och så vidare som övertygar.

Små saker spelar roll: Återigen, tänk på kroppsspråk och hur du för dig. För många människor du möter säger ett handslag väldigt mycket.

På Facebook

Aldrig tidigare har det varit så enkelt att hitta den söta flirten från helgen, bli kompis privat med arbetsgivaren eller få ut sin mening så snabbt och enkelt som genom en profiluppdatering. Men varning varning – spela dina kort rätt, och bli för guds skull inte den där personen som addar främlingar för att verka populär.

lägger ut sig själv på nätet?

Vad är viktigt när man – Bilder! Utbrister dejtingcoachen Victor, utan att tveka. Man vill ju se om personen i fråga är på riktigt.

En annan sak att tänka på är att göra det intressant och tänka på att folk uppfattar dig på ett helt annat sätt på internet än i verkliga livet.

– Möter jag dig på stan kan jag se din reaktion och anpassa mig därefter, men skriver jag något syns inte reaktionen och det blir väldigt annorlunda.

Internet i all ära, men enligt Victor bör man ta sig från datorn till verkliga livet så snabbt som möjligt.

– Den första kontakten är schysst att göra över nätet, men man vill ju helst träffa den här personen. Det räcker med att man från datorn börjar prata över telefonen och därefter ses, säger Victor.

– Ju längre man pratar med varandra över internet, desto större föreställningar bygger man upp om den andra, vilket är negativt eftersom ens föreställningar aldrig stämmer.

Starta en konversation: Gör det till en vana att skriva något lätt till den som precis accepterat din vänförfrågan på Facebook. Ett ”hej” räcker, känns moget, modigt och leder förhoppningsvis till längre samtal.

Ta kontakt helt enkelt!

Mer läsning

Annons