Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg ut – och gör det snabbt

Bra att bygget av Mälarbanan vid Jakobsberg kommer i gång. Skynda på med resten, fram till Stockholms central också. Det tycker kommunstyrelsen i Västerås.

Annons

Utbyggnaden av Mälarbanan, alltså järnvägen till Stockholm, går alltför sakta, tycker politikerna i Västerås.

– Vi tycker att de ska skynda på, säger Ulla Persson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

I går, onsdag, skulle kommunstyrelsen yttra sig över en järnvägsplan för Mälarbanan, etappen Kallhäll–Barkarby, det vill säga förbi Jakobsberg.

Trafikverket planerar att bygga ut från två till fyra spår på en 7,5 kilometer lång sträcka. Sträckningen blir till största delen som nu men på ett ställe dras banan genom ett naturreservat.

Eftersom utbyggnaden innebär betydande miljöpåverkan måste en miljökonsekvensbeskrivning göras.

Alla berörda ska yttra sig, senast den 13 december.

Västerås stad säger ja och påpekar att det är ”ytterst angeläget” att utbyggnaden görs. Västerås har bidragit med pengar till finansieringen av Citybanan i Stockholm, för att Mälarbanan ska bli klar så snart som möjligt. Nu påpekar kommunstyrelsen vikten av att avtalet följs.

Syftet med hela bygget är att korta restiderna och att tågen ska hålla tidtabellen.

Utbyggnaden av Mälarbanan vid infarten till Stockholm är indelad i två delar. Västerås stad påpekar att nästa etapp, Barkarby–Tomteboda (Stockholms central) också måste sättas i gång snabbt, så att allt är klart när Citybanan öppnas år 2017.

Mer läsning

Annons