Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Då är UV-strålningen starkast

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Senaste tiden har bjudit på en hel del sol och värme över vårt avlånga land och ännu är det ett bra tag kvar innan sommaren gör sorti.

Annons

Humöret höjs allmänt då man får en dos ljusterapi och som om inte det vore nog så samlar vi även in det livsnödvändiga D-vitaminet då vi njuter av en stund i solen. Men precis som med det mesta här i världen så är ju inte allt guld och gröna skogar när det kommer till vår sol, jag talar såklart om den farliga UV-strålningen.

Denna strålning är starkast då solen står högt på himlen eftersom vägen genom ozonskiktet då blir som allra kortast och mindre strålning än vanligt hinner absorberas. Andra faktorer som påverkar strålningens intensitet är bland annat molnigheten samt den omkringliggande miljön. Men det är lätt att lura sig själv i situationer med tunna moln då en stor del av värmeeffekten försvinner, för trots detta kan UV-strålningen vara i stort oförändrad.

En vanlig missuppfattning är att havet reflekterar strålningen i stor utsträckning och att man därför lätt blir bränd ute på sjön eller på stranden. Men vattenytor reflekterar i vanliga fall mindre än 10 procent av den nedåtriktade UV-strålningen och anledningen är snarare den fria horisonten som möjliggör för strålningen att komma åt från alla håll. Se gärna UV-prognosen på www.smhi.se.

Annons