Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Då sker uppskjutningen av månhuset

Nu är det klart när Västeråskonstnären Mikael Genbergs månhus planerar att skjuta upp månhuset. Men kommer han att få in pengar?

Annons

Huset ska landa i slutet av 2015, enligt de nuvarande planerna. Mannen bakom Månhuset, Västeråskonstnären och entreprenören Mikael Genberg, presenterade detta på en världsomspännande presskonferens på engelska vid Falu gruva strax före lunch.

Men Mikael Genberg var lite mer försiktig vad gällde uppskjutningsdatum när han senare talade med VLT:s reporter:

- Det kan bli lite senare. Jag tror att uppskjutningen sker under 2016.

Men fortfarande återstår problemet att få in pengar. En crowdfunding-insamling har nu startats. Insamlingen riktar sig både till privatpersoner och företag. Vid presskonferensens start stod mätaren på 1 dollar. Målet för insamlingen är drygt 15 miljoner dollar som ska komma in från allmänheten. Om det inte kommer in tillräckligt med pengar så går pengarna tillbaka till givarna igen.

Inte förvånande är det just företaget Falu rödfärg som har involverat sig. Detta för att få igång projektet igen.

Mikael Genberg, känd för sina annorlunda konstprojekt, exempelvis Hotell Hackspett i Vasaparken, har arbetat i över 10 år med att få möjlighet att skjuta upp sitt månhus.

Under flera år har nu projektet inte synts så mycket, men i och med denna insamling hoppas han att Månhuset ska bli verklighet.

Det är också klart vem som ska skjuta upp den rödmålade lilla stugan. Det blir Astrobotic Technology, ett amerikanskt företag

Ett lättviktigt ihopfällt hus, stort som en skokartong, skickas upp.

Platsen för nedsläppet är Lacus Mortis på månen. Där ska det lilla huset, med hjälp av ett kommando, veckla upp sig själv.

Mer läsning

Annons