Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daglig alkoholtest av brandmän

Nu ska brandmännen i stan börja blåsa mer regelbundet. Nästa år sätts alkolåsskåp upp på brandstationerna i Västerås.

Annons

Tanken är att öka trovärdigheten för yrkeskåren.

Så kallade alkolåsmoduler eller alkolåsskåp är en form av alkometer som de anställda blåser i vid arbetspassets början. Det kan användas i stället för alkolås i bilarna.

– Vi kan inte ha ha alkolås i bilarna. Vi ska iväg på larm på 90 sekunder och det klarar man inte om man ska få upp alkolåset varje gång, säger Håkan Flodin, inre befäl på Mälardalens brand- och räddningsförbund.

Alkolåsskåpen används redan på några brandstationer runt om i landet, bland annat i Örebro. Någon gång nästa år installeras skåpen på brandstationerna på Vallby och Brandthovda. Sedan tidigare sker slumpvisa stickprovskontroller av all personal. Skåpen är tänkta att vara ett komplement.

– Det handlar om vår trovärdighet. Vi jobbar med att rädda liv och det får inte finnas ett uns tvivel om att vi är nyktra i tjänsten, säger Håkan Flodin.

Men alkolåsskåpen används alltså bara i början av arbetsdagen. De hjälper inte om någon skulle dricka senare?– Nej, så är det men vi bedömer att det räcker. Vi får utökad kontroll när vi går från stickprov till dagliga kontroller.

Mer läsning

Annons