Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att söka studieplats

Den 15 oktober ska din ansökan vara inne om du vill plugga vid universitet eller högskola i vår.

Annons

studera.nu finns all information om hur du går till väga. Här hittar du de olika programmen och kurserna och ta reda på antagningskraven. Du kan också se vilka samtliga de högre lärosätena är. Sök fram dina tänkbara framtida skolor och lär känna dem digitalt.

På studera.nu finns också en frågelabyrint som kan hjälpa osäkra att välja bland alternativen. https://www.studera.nu/studera/2772.html

Verket för högskoleservice, VHS bedömer att intresset för högre utbildning är fortsatt stort. Det var över 190 000 personer som anmälde sig till utbildningarna som startade i våras, en ökning på 13 procent jämfört med vårterminen 2009.

- Konjunkturläget i kombination med högskolorna och universitetens attraktionskraft bidrar till ett fortsatt stort intresse. säger Susanne Wadsborn-Taube, ställföreträdande chef för antagningsverksamheten på VHS i ett pressmeddelande.

Framöver tror man dock att det blir färre sökande, eftersom kullarna som lämnar gymnasiet börjar minska.

Kurserna på universitet och högskolor riktar sig inte enbart till ungdomar och heltidsstuderande. Många människor hittar deltidskurser som hjälper dem att komma vidare i sitt arbete eller som blir en uppiggande omväxling i vardagen. Det kan handla om att sätta av någon eftermiddag eller kväll i veckan. Vissa kurser går på distans över internet, en möjlighet för dem som bor långt från skolan och dem som vill ha flexibla tider.

Mer läsning

Annons