Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Datorer är inte ett sätt att locka elever"

Anders Duvkär, rektor på Carlforsska, berättar att Carlforsska tillsammans med flera andra skolor ingår

Annons
Anders Duvkär

i ett pilotprojekt som går ut på att utveckla arbetsätten i skolan med hjälp av datorer.

Eftersom datorer är något som i framtiden kommer att finnas har man delat ut MacBook till utvalda linjer för att se hur det fungerar.

– Det är inte ett sätt att locka elever, understryker Anders.

Uppdelning av vilka program och klasser som skulle få dator grundade sig i vissa villkor som ställdes från pilotprojektets sida.

– Eftersom eleverna på Tvärvetenskapliga programmet har fått datorer sedan starten för tio år sedan var det inget man ville ändra på nu, bara för att de har förflyttats från Wenströmska till Carlforsska, säger Anders.

Samhällsvetenskapliga- och Europaprogrammet får datorer eftersom Rudbeckianska tidigt valde att ta med sina motsvarigheter 

i projektet och Carlforsska ville inte vara sämre.

– Det var helt naturligt att våra SP-elever skulle ingå i pilotprojektet, så att det blev lika för eleverna på ett program oavsett skola, förklarar Anders.

Den linje som drar till sig mest uppmärksamhet gällande datorerna är Omvårdnad. Att just de har fått varsin MacBook beror på att skolans omvårdnadsprogram ingår i Vård- och omsorgscollege.

För att få vara med i colleget skickade skolan in en ansökan i vilken ett av de huvudsakliga argumenten var att understryka vikten av nya pedagogiska arbetssätt. I det nya arbetssättet inkluderades en dator till varje elev och för att leva upp till löftena tilldelades eleverna mycket riktigt var sin dator vid skolstarten.

Att vissa ettor inte fått egen dator beror just på att det är ett pilotprojekt.

– Vi fick inte starta upp med datorer för fler elever och hade inte heller de ekonomiska ramarna att utveckla det ännu mer.

Estetprogrammet är ett av programmen som inte ingår i Carlforsskas pilotprojekt, något många reagerat på. Reaktionerna handlar om att Esteterna, framför allt de som går inriktning musik, skulle ha stor nytta av datorer i sin utbildning och därför borde vara en självklar grupp att testa på inför framtiden.

Förklaringen att Estetprogrammet inte

ingår i projektet är att Carlforsskas esteter går i blandklasser med olika inriktningar som dans, teater och musik.

Anders Duvkär förklarar också att i och med att skolan inte är ensam om att ingå

i pilotprojektet så blir det olika på olika skolor. Testandet av datorer för den estetiska linjen står Rudbeckianskas ettor för.

– De som fram för allt skulle ha glädje av MacBook är våra musikelever. Men vi skulle inte bara kunna ge en del av en klass datorer och inte de andra, alltså fick hela Estet vänta. Detta utifrån att vi inte har ekonomiska medel till att starta med alla ettor i år och att vi vill förbereda oss inför nästa höst då alla ska få datorer, säger Anders.

Varför valde man MacBook som,

på marknaden, är betydligt dyrare än många andra datorer?

– Vi anser helt enkelt att MacBook är det bästa marknaden kan erbjuda och att de passar bäst på just de kreativa linjerna, säger han och tillägger att det är en driftsäker dator och att det i princip inte finns några virus.

Dessutom anser Anders Duvkär att programmen är väldigt lättanvända.

– Det är viktigt eftersom ämnet data försvinner nästa år och då tror vi att det blir enklare för eleverna att klara sig på egen hand med sin MacBook än vad de hade gjort med en PC, säger han och tillägger att i köpet ingick utbildning för alla lärare och elever samt telefonsupport sex dagar i veckan.

Mer läsning

Annons