Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De båda männen häktade

Artikel 203 av 300
Nostalgi - 60-talet
Visa alla artiklar

Schweizaren berättar bland annat att hans kamrat slog ned socialassistenten Rolf Stålhammar med en statyett mot huvudet innan de lämnade mordlägenheten. Västtysken förnekar all medverkan till mordet.

Annons
VLT 19 januari 1968.

VLT 19 januari 1968.

De båda mordanhållna förklarades på torsdagen häktade av rådhusrätten i Västerås. Såväl den 30-årige västtysken som den 28-årige schweizaren vidhöll under häktningsförhandlingen sina berättelser från polisförhören.

Schweizaren berättar bland annat att hans kamrat slog ned socialassistenten Rolf Stålhammar med en statyett mot huvudet innan de lämnade mordlägenheten.

Västtysken förnekar all medverkan till mordet.

Häktningsförhandlingen blev de båda männens första kontakt med varandra och yttervärlden sedan de anhölls i torsdags i förra veckan. Men den promenad de fick göra blev inte lång. Häktesavdelningen och länsåklagarens konferensrum, som provisoriskt fick tjänstgöra som rättssal, ligger på samma våningsplan i polishuset.

Chefsåklagare Alf Juhlin begärde västtysken häktad som misstänkt för mord, grova stölder i Göteborg och Västerås, tillgrepp av fortskaffningsmedel och olovlig vistelse i riket.

Västtysken dömdes vid Södra Roslags häradsrätt i januari 1965 för förmögenhetsbrott och blev i samband med domen förvisad ur landet till och med den 28 januari 1970. Han erkände stölderna i Göteborg och den olovliga vistelsen men förnekade de övriga anklagelserna.

Schweizaren begärdes häktad för medhjälp till mord, grova stölder och tillgrepp av fortskaffningsmedel. Han bestred medhjälp till mord och erkände endast medhjälp till stölderna i Göteborg. Beträffande bilstölden meddelade försvararen, advokat Ulf Nohre, att schweizaren för dagen inte kunde ta ställning till rubriceringen.

Häktningsdomaren rådman Olof Sundberg fann att båda på sannolika skäl var misstänkta för de av åklagaren påstådda brotten och förklarade båda häktade. De skall i avvaktan på huvudförhandlingen genomgå så kallad liten sinnesundersökning liksom personundersökning. Åtal skall vara väckt senast den 15 februari.

Västtysken, som verkade sammanbiten och medgav häktningsyrkandetmed tanke på de erkända inbrotten, berättade att han begått sex inbrott i Göteborg under resan från Kassel via Danmark till Västerås.

– Vi hade ont om pengar, förklarade han.

Om schweizarens medverkan vid dessa inbrott ville han dock inte berätta någonting. Han överlät åt kamraten att själv svara på den frågan.

Schweizaren medgav att de begått de sex inbrotten i samråd med varandra.

– Det var kallt. Vi hade ingenting att äta och vi hade inga pengar.

Med tanke på de misstänktas uppgifter om händelserna i mordlägenheten vid Vallgatan i Västerås hölls mordavsnittet bakom stängda dörrar och med en av de anhållna i taget. Schweizaren hördes över en timme medan västtysken inte var benägen att komma med någon längre berättelse och förhöret med honom blev därför betydligt kortare. Häktningsförhandlingen pågick närmare tre timmar.

Alla artiklar i
Nostalgi - 60-talet

Julskyltning utanför VLT 1965

...

Kul på Bruksgården!

Så här kopplade surabor av 1967.

Shake på Klubb Hamlet i Stadsparken

...

Känner du igen det här twistparet?

...

Twist-tvåan kom från Hallsta

...

Twisten blir snart omodern

...

Såg du Manhattan Parade 1966?

Är vi i folkparken?

Ett gäng med ungar 1967

Snygga kläder, eller hur? 

Malmabergs barnträdgård 1965

Berätta! Var det kul?

Snart rent och fint med . . . 

...

Känner du igen dig Kerstin Molin?

Yrkesskoleelev 1965.

Glatt på marknad i Köping

...

Kurs med knark som ena ämnet

...

Julgransfest i Parkgården

...

Kommer du ihåg nyheterna på löpsedeln?

...

Löpsedeln 30 oktober 1963

...

Spotnicks på scen 1967

...

Lek vid proban 1963

...

Här i Vasaborgen låg systembolaget

Minns du det?

Reservat för framtida E 18 och lokal ringled

...

63 brann det på Floragatan. Minns du det?

...

Skiljebo från ovan 1968

...

Här börjar E 18 att byggas

...

Gunhild Malmbergs charmiga barnbilder

...

Skor i mängder

En man köper skor i Västerås 1969.