Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De flesta bakterier är snälla"

Gamla kaffekoppar som återanvänds, delade tangentbord och gemensamma toaletter - hur snuskigt är det egentligen på arbetsplatsen?

Annons

En brittisk studie som publicerades vid London School of Hygiene Tropical Medicine kom fram till att mobiltelefoner var de största bakteriehärdarna i vårt samhälle. Detta som en följd av att vi helt enkelt tvättar händerna för dåligt och för sällan. Det finns inga sådana undersökningar gjorda i Sverige. Men enligt infektionsläkaren Torbjörn Norén kan man anta att det ser ut på ett liknande sätt.

Vilka är de största bakterihärdarna på svenska arbetsplatser?

- De gemensamma arbetsytorna är väl det som är viktigast att man håller rent, säger Torbjörn Norén, infektionsläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

Han menar att man på arbetsplatser kan jobba på samma sätt som man gör på sjukhuset.

- Man kan sprita tangentbord och arbetsytor.

Hur ofta bör man göra det för att det ska ha någon effekt då?- Daglig rengöring är väl det bästa, då är det lättast att komma ihåg.

Kan det bli för rent?

- Vi har ju bakterier i vår omgivning hela tiden. Det kommer alltid att finnas bakterier på husen och på tangentbordet, de kan man inte skydda sig mot. Men de flesta bakterier är ju snälla. Det vi är rädda för är de multiresistenta bakterierna, att de ska sprida sig mellan människor, säger Torbjörn Norén.

- Det är ju också viktigt att man inte får det här med renlighet på hjärnan, att det blir en fobi. I och med att vi inte ser bakterierna med blotta ögat, kan det ju hända att man börjar rengöra hela tiden för att vara på säkra sidan. Och det är ju inte så lyckat.

Hur är det med kaffekoppar som man använder om och om igen, utan att diska?

- Det är ju allmänt snuskigt, men inte smittfarligt - så länge man bara använder koppen själv. Då förs ju bakterierna bara fram och tillbaka till en själv. Sedan är det klart att det kan komma dit andra saker från omgivningen, som mögel och svamp. Det är ju därför man bör diska.

Mer läsning

Annons