Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har julstökat på nätterna…

Artikel 0 av 300
Nostalgi - 70-talet
Visa alla artiklar

Dagarna före jul är de stressigaste på hela året och när julafton kommer är de flesta totalt utpumpade. Julstök, matlagning och trängsel i affärer och varuhus tar hårt på krafterna.

Annons
Eero och Eva Peltonen är bägge förvärvsarbetande och hjälps åt med matlagning och julstök. Här håller de på att baka sockerkaka.

I barnfamiljer, där båda makarna förvärvsarbetare, kanske man får göra som Eva och Eero Peltonen i Surahammar, hjälpas åt med julstöket på nätterna.

Eva Peltonen arbetar på posten i Surahammar och hon börjar ofta halv sju på morgonen och slutar inte förrän 18.30.

På lunchrasten skall hon hinna handla mat och julklappar och det blir ett förfärligt jäktande. Hon har arbetat de senaste fem julaftnarna men i år är hon ledig.

-Man blir trött av allt jäkt och när julen kommer är man totalt slut. Under julen skall jag bara vila och ägna mig åt barnen, säger hon.

Maken är pumpskötare vid Surahammars bruk och skall ut och jobba på julafton kl. 14. Han går kontinuerligt fyrskift, det är flera som jobbar i Bruket i jul.

Ett 30-tal man berörs av att värmebehandling och gasstationen är i gång under helgen. Dessutom tjänstgör portvakterna.

-Det är inte roligt att behöva gå hemifrån, säger Eero Peltonen. Man får nästan skuldkänslor inför barnen. Jag har varit hemma varje jul tidigare år så visst känns det lite ovanligt.

Det finns två barn i familjen Markus 6 år och Stina 2 år.

- Jag har fått lov att vara uppe tills pappa kommer hem, berättar Markus, om jag orkar förstås.

Förra julen låg Stina på sjukhus men nu är hon pigg. Hon verkar inte bry sig om det här ståhejet kring julen.

Den senaste tiden har Eero Peltonen gått nattskift och kommit hem lagom för att se sin fru ila till arbetsplatsen. Han är duktig i hushållet och har skött barnen och hemmet på dagarna medan frun arbetat. När bägge jobbar samtidigt brukar en dagmamma ta hand om barnen. Julstöket har de hjälpts åt med liksom matlagningen. Ofta har de tagit kvällar och nätter till hjälp.

-Skinkan brukar jag steka medan jag sover, berättar fru Peltonen. Sedan jag ställt den i ugnen och skruvat upp väckarklockan brukar jag sova ett par timmar. När klockan ringer är julskinkan färdig.

-Pepparkaksdegen köper vi färdig numera och även på andra sätt försöker vi rationalisera. Vi har förenklat julfirandet och har t.ex. inte så många olika julrätter som förr. Man hinner inte med allt när man arbetar hela dagarna. Julklappar ger vi bara till barnen. Behöver vi någon sak köper vi den till oss själva.

Att handla julklappa är lika jobbigt varje år och har man stor släkt att ge till så blir det mycket spring i affärerna.

Även de affärsanställda har ovanligt slitsamt till julen. Tonvis med varor skall plockas upp på hyllorna och framför kassorna ringlar långa köer med folk. Överfulla kundvagnar med varor skall stämplas in och siffrorna snurrar i huvudet. Det är ett jäkt utan like…

Annons