Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lyckas med julefrid i juletid

Jonna Hedebratt ska bjuda nio hemmavarande barn, två vuxna barn, ett barnbarn och farmor och farfar på julefrid men känner ändå ingen julstress .

Annons
Lugn och ro. Jonna Hedebratt med Kalle i famnen, bredvid henne står Bella och Pelle sitter på taket, sedan Magnus Grindebäck, Max, Lucas, Melissa och Sofia. Frida och Dennis saknas på bilden.

Hos familjen Hedebratt Grindebäck i Skultuna handlar jul om avkoppling och umgänge. Varför stressa över att man blir 17 stycken kring julbordet?

– Vadå julstress? Vissa jular är vi fler, säger Jonna Hedebratt glatt.

Medan många småbarnsfamiljer stressar inför julförberedelserna som väntar tar Jonna luciafiranden och julfester med ro.

– Var sak har sin tid. Är det lucia eller julfest så är det. Vi har barn i olika åld- rar och det är bara två som har luciafirande i år.

Jonna Hedebratt lever i en storfamilj med två vuxna och nio barn, varav fem fosterhemsplacerade. Utöver de egna barnen ska makens två vuxna söner, ett barnbarn och farmor och farfar också ha klapp. Ändå eskalerar inte julklappsinköpen till ett enda stort rop på hjälp.

– Det blir många klappar, men det är lugnt. Magnus och jag var i Ullared under allhelgonahelgen och köpte alla klappar medan mamma var barnvakt. Det är ett par grejer som behöver kompletteras, men annars är det klart.

– Vi köper bara till barnen och våra föräldrar. Eftersom jag har sex syskon och det är 20 syskonbarn sammanlagt skulle det bli för många att ge till.

Familjen firar alltid jul hemma i villan.

– De som vill vara med oss får komma till oss. Det brukar vara farmor och farfar samt Magnus stora pojkar med familjer. Vissa år har vi varit fler när fosterbarnens föräldrar deltagit. I år blir det inte så.

Jonna Hedebratt och Magnus Grindebäck vill ha traditionella rätter på julbordet. Farmor och farfar gör Janson, Jonna och Magnus fixar sill, köttbullar, julskinka och revbensspjäll.

– Det blir det gamla vanliga. Och så knäck, ischoklad och lussekatter som jag bakar. Barnen gör sina egna pepparkakshus.

Julstädningen känns inte alls betungande. Jonna julpyntar lite lagom och skippar julgardiner.

– Jag gör det jag hinner. Om något inte hinns med är det inte så viktigt.

Plastgranen är ett måste eftersom Jonna är allergisk.

– Så att jag slipper klia mig. Barnen fixar och klär granen. Jag behöver inte göra särskilt mycket, skrattar Jonna.

Inte ens helgen före jul stressar familjen upp sig. Då stannar Jonna hemma med minstingarna, medan Magnus åker skidor med övriga familjen. Jul är lika med hemtrevnad för Jonna.

– Barnen ska ha roligt. På julafton får de vara uppe så länge de vill och dricka så mycket dricka de vill. Då är det fest, fast utan sprit.

– Efter Kalle kommer tomten. Då vill barnen kontrollera var Magnus befinner sig, men han sitter alltid i soffan.

– Tomten, det är tomten.

Julklappsköp. Handla julklapparna i tid så slipper du stressa i sista minuten.

Expertens tips för att minska julstressen

Mer läsning

Annons