Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill göra stans kaféer till surfparadis

Ska det vara lite You­tube till kaffet? Det är enkelt fixat om de unga företagarna i Wizone får som det vill.

Annons

Det är nu det gäller, Wizone ska ut på marknaden.

– Vi vill göra Västerås bättre och ta det in i 2000-talet med trådlöst internet, slår vd:n Erik Huss fast.

– Affärsidén är att sätta upp trådlösa nätverk på kaféer och restauranger här i Västerås, berättar Jonathan Gill, som kom på ursprungsidén när han själv saknade internet då han var ute och fikade.

Idén utvecklades sedan vidare av UF-företaget (UF=Ung Företagsamhet) Wizones sex medlemmar, alla från ABB Industrigymnasium.

– En viktig del av företaget är också att skapa en knutpunkt på nätet där alla kan sätta betyg och tycka till om stadens olika kaféer och matplatser samtidigt som du kan kolla vilket ställe som passar bäst för just dig – vare sig du är ungdom, föräldraledig eller pensionär, berättar Andreas Gårdendahl och Albin Flodell.

– Vi har fått väldigt positiva reaktioner och för att visa vår tjänst för blivande kunder kommer vi sätta upp ett pilotprojekt, säger Rikard Wadman.

– Pilotprojektet är som ett testkafé där vi installerar vår tjänst och visar hur bra den fungerar, fortsätter Cornelis Christensson.

Kandidater till testkaféet finns redan men vilka de är vill företagarna inte avslöja, då inget ännu är bestämt.

Tjänsten är tänkt att vara gratis för alla som besöker kaféet men kaféet i sig ska också tjäna på att ha uppkopplingen för att locka fler kunder. Men det kan vara svårt att begränsa trådlösheten exakt vid kaféets väggar och risk för tjuvsurfare finns.

– Jo, men om någon sitter på en bänk utanför och surfar så är det klart att den blir sugen på en bulle och går in och köper en, förklarar Cornelis lösningen på problemet.

För att nå framgång som företag är det många faktorer som spelar in.

– En storslagen idé är viktigast, konstaterar Andreas.

– Det måste vara något som berör en hel stad, något som vem som helst kan ta del av, säger Cornelis.

– Sedan måste man ha ett otroligt driv och brinna för det man gör, vilket vi alla gör här, tillägger Erik.

I veckan drog Erik i väg till alla UF-företagares drömläger Innovation Camp i Stockholm efter att ha blivit utvald bland många sökande. Där fick han under 24 timmar lösa en uppgift tillsammans med en grupp andra UF-företagare från olika delar av Sverige.

Västeråsarna i Wizone är mycket positiva till en framtid som egenföretagare och tanken på att fortsätta driva företaget i många år är inte alls främmande.

Livet som UF-företagare är lätt att beskriva.

– Jobbigt men kul och tar väldigt mycket tid, konstaterar de.

Mer läsning

Annons