Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskettåldern vs Nutid

Då var biosalongerna och LP-skivor hetast i stan och freestylen var det coolaste du kunde äga. Bered dig på nostalgi-tripp när Ung granskar 1970-, 1980- och 1990-talen och upprepar frågan många ungdomar frågar sig i dag: Hur överlevde man egentligen diskettåldern?

Annons

Film

Biodukarna var tveklöst hetast i stan under 70- och 80-talen. Och lika hypad var den fantastiska movieboxen – en stor låda man kunde släpa hem från närmaste mack och se på film hemifrån. Men sedan kom lyckligtvis 90-talets stora revolution, VHS. Nu kunde man äntligen se på film hemma precis när man ville.

Nu Nu när utbudet av film finns på internet genom nerladdningsprogram och filmer kan avnjutas i Iphonen är det många som väljer hemmafilm före bio. Och att VHS:en är stendöd behöver man inte notera. Det är nog bara en tidsfråga innan DVD också är ett minne blott.

Musik

80-tales LP-skivor är signifikativa för en hel era, de stora (och dyra!) skivorna som hackade upp sig i spelaren om man dansade samtidigt. Och om det ger nostalgi-vibbar – då ska vi inte tala om den bitterljuva gamla hatkärleken till kassettbanden och hur de ständigt trasslade ihop sig i den klumpiga spelaren på tio kilo. Jo, nog har de minnena präntat in sig lika djupt som synthpopen gjorde i tapeten på 80-talet.

Nu CD-skivans glansdagar är kanske officiellt över i och med födelsen av Spotify och diverse nedladdningsprogram. Majoriteten av alla ungdomar fixar sin musik på internet på några sekunder utan att betala ett öre, medan de äldre generationerna sparade ihop i månader till sin efterlängtade LP.

Relationer

Innan mobiltelefonen fanns, och den pulserande mötesplatsen vi i dag kallar internet uppstod, var träffar på kaféer och biosalonger en begivenhet. Då gick man fram och frågade sin eventuella dejt (eller, icke att förglömma, skickade små lappar!) rakt framför ögonen på honom eller henne. Ett spontant ”Hej, ska vi gå ut?” är liksom inte lika poppis i dag. Tyvärr.

Nu Några rader på Facebook, Msn eller ett sms är kontaktnäten som regerar. Den mediala världen kanske har gjort dagens ungdom alltför blyg för att bjuda ut någon mellan fyra ögon. Det är så mycket mer hanterbart att få en eventuell diss via mobilen eller datorn, eller hur?

Teknik

Tv-apparaterna var metertjocka, och mobiltelefoner var långt ifrån självklara. Telefonkiosker var det vanligaste sättet för ungdomar att distanskommunicera när de var ute. Det var innan de tegelstensliknande mobilerna slog igenom med en 15 centimeter lång antenn. På 90-talet skapade årtiondets största ”måste ha”-

begär inom teknikbranschen, freestylen.

Datorer då? De var inte vanliga i hemmen före 2000-talet. Innan dess förekom datorer mest på arbetsplatser, och för att föra över över filer och bilder mellan datorerna använde man disketter. Det var något omständligare eftersom man ibland fick dela upp bilden eller filen man skulle skicka, i två delar.

Nu Tekniken verkar vara helt ostoppbar. Nu kan man inte bara gå och lyssna på musik samtidigt (som var ett mirakel förr). Man kan också kolla på film och jobba när och var man vill med hjälp av mobil och bärbara datorer. I dag är också datorerna en självklarhet i varje hushåll. Det krångliga sättet att föra över filer via disketter är historia. Nu finns USB-minnen med flera hundra gigabyte-minne eller så kan man lägga över filer på mobil.

Mer läsning

Annons