Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döms för knivhugg på Skiljebo

En 17-årig yngling från Västerås har dömts till sex månaders sluten ungdomsvård, bland annat för att ha knivhuggit en man vid ett rånförsök.

Annons

Han döms dessutom för att ha hotat och slagit rektorn på den skola där han var elev, samt för delaktighet i en stöld.

Det grövsta brottet är dock rånförsöket och den efterföljande grova misshandeln, som ägde rum på Skiljebo den 17 augusti. Ynglingen gav sig på mannen, hotade honom med kniv och slog honom i ansiktet för att tvinga honom att ta ut pengar med bankkort ur uttagsautomat och ge ynglingen.

Rånförsöket misslyckades eftersom mannen hade slut på pengar på kontot.

Mannen tog sig därifrån och ringde polisen. Medan han talade med polisen attackerades han igen av ynglingen som högg honom med kniv flera gånger mot huvudet och slog honom.

Misshandeln av rektorn inträffade i slutet av april 2010 då rektorn tillkallades efter att ynglingen blivit hotfull i klassrummet. Ynglingen dödshotade och misshandlade då rektorn och dödshotade en lärare.

Ynglingen förnekade samtliga brott.

Västmanlands tingsrätt sätter dock ingen tilltro till hans uppgifter, utan framhåller i stället den knivhuggne mannens höga trovärdighet som styrks av vittnesuppgifterna, 17-åringen har också genom vittnesmål överbevisats om händelserna i skolan.

En fullvuxen person hade enligt tingsrätten dömts till minst två och ett halvt års fängelse, men eftersom ynglingen är under 18 år blev straffet sluten ungdomsvård i sex månader.

Straffet mildras ytterligare, framhåller rätten, eftersom en vuxen person som sätts i fängelse normalt bara avtjänar två tredjedelar av sitt fängelsestraff. Ungdomar i sluten ungdomsvård avtjänar hela strafftiden utan villkorlig frigivning.

Han ska också betala skadestånd till den knivhuggne mannen - som fortfarande lider av sviter efter brottet - med drygt 40000 kronor, samt skadestånd till den slagne rektorn med 5000 kronor.

Mer läsning

Annons