Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dripp dropp från taken

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Under söndagen lade jag och min kollega märket till att det droppade från markisen som stack ut lite framför ena fönstret.

Annons

Termometern visade inte på några plusgrader utan det var solen som värmde upp husväggen och fick snön att smälta. Ordet dagsmeja dök upp i huvudet på mig. Dagsmeja innebär nämligen att vi har en temperatur under noll grader men solen smälter snö eller is. Solen visade sig på många håll både under söndagen och måndagen i landet och det skulle inte förvåna mig om det var från fler än SMHI’s hustak i Norrköping som det droppade från.

Enligt definitionen för dagsmeja ska marken även vara snötäckt, och det har vi ju i hela landet. Om snön är smutsig, det vill säga innehåller grus eller smuts, så absorberas solljuset mycket bättre än om snön är helt vit. Lite smuts kan därför hjälpa till vid smältningsprocessen!

Nu ska vi inte blanda ihop dagsmeja med töväder eller mildväder. I båda sammanhangen har vi plusgrader i luften och solen behöver inte nödvändigtvis visa sig. Längre in i veckan ser prognosen dock inte ut att bjuda på mycket sol men däremot mer snö på flera håll...

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons