Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drog på tripp till Jokkmokk

Camilla och Jello drivs av en äventyrslusta och ville kombinera sitt skolarbete med en upplevelse. Närmare bestämt 110 mil bort, till Jokkmokk, ett vinterlandskap där hundspann, renar och vackert hantverk är en stor del av vardagen.

Annons
FOTO: PRIVAT

I de kallaste breddgraderna av vårt avlånga land befinner sig just nu Camilla Nolén och Jello Malmeryd, 16 år. Med en packning innehållandes bland annat blåbärssoppa, sovsäckar och liggunderlag åkte de i tisdags upp med buss i fjorton timmar till Jokkmokk. Som en del av ett skolprojekt ska de stanna tills på söndag och syftet är att ta del av samernas levnadssätt och kultur.

När jag först ringer upp Jello och Camilla är det snart dags för invigning av den traditionella marknaden som hålls varje år sedan fyrahundra år tillbaka. De berättar att de sitter på en stor läktare gjord av snö, men mer än så hinner vi inte. Det är dags att inviga kommande dagars aktiviteter och marknader.

– Samer gick i ett tåg med facklor och jojkade och det var väldigt mycket folk. Det var väldigt häftigt!, berättar tjejerna senare.

I tisdags när 16-åringarna kom till Norrland fick de bygga en snöbivack som under två dagar skulle vara deras hem. Med ett stormkök och endast granris under de dubbla sovsäckarna fick de på riktigt prova på vad de lärt sig på överlevnadskursen i skolan.

Tjejerna pluggar på AWPE-gymnasiet i Torshammar. Camilla är gammal västeråsare och trogen VLT-läsare. De studerar natur med inriktning på miljö och klimat och friluftslivet är inget främmande. Snart åker de till Norge med skolan för att dyka och klättra på glaciärer.

Denna resa till Jokkmokk fungerar som ett skolprojekt och när de kommer tillbaka ska de redovisa för sina klasskompisar vad de fått uppleva.

I november förra året åkte de till Östersund efter att en lektion om storsjö-

odjuret väckt deras intresse ytterligare. De campade i skogen, gick på museum och forskade kring historien om djuret. Något vattendjur fick de inte se men på tågresan hem kom idén om Jokkmokk.

– Vi har galna idéer som vi bara genomför och vår lärare Patrik har sagt att vi är lite väl äventyrliga av oss, säger Jello och Camilla skrattande.

Under de kommande dagarna ska de få se filmer om samelivet, lyssna på

föreläsningar och gå på marknader. Tjejerna berättar att hantverk är ett stort inslag i den samiska kulturen och under invigningen delades det ut priser i

kategorin. Och renarna såklart.

– De ska ha ett race på sjön med renar snart som vi ska titta på. Och vi hoppas få åka hundspann!

På frågan om vad de hoppas få uppleva under de kommande dagarna är svaret givet:

– Så mycket samisk kultur som möjligt! Förhoppningsvis äta renkött, klappa renar och kanske åka lite skoter.

Mer läsning

Annons