Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drygt 25,000 blixtar

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Den senaste tiden har det varit ostadigt väder med regn- och åskskurar på många håll.

Annons

Från mitten av förra veckan var det främst landets södra hälft som drabbades av tidvis kraftigt regn och åska. Under en enskild dag registrerades drygt 25,000 blixtar, alla nådde dock inte marken. Att det åskade så mycket berodde på att luftmassan var relativt varm och instabil, men även fuktig.

Lite närmare uppstår åska på grund av att kraftiga bymoln har en förmåga att separera negativa och positiva laddningar. I molnets nedre delar ansamlas negativ laddning och i de övre positiv laddning. Genom influens blir markytan under molnets nedre del positivt laddad. När spänningsskillnaden mellan moln och mark blir tillräckligt stor bildas en gnista, blixten. Vid själva urladdningen upphettas luften mycket kraftigt, till ca 50,000 grader och det bildas en tryckvåg, vilket vi uppfattar som en kraftig smäll eller ett muller.

Tittar vi tillbaka på förra veckan var det främst i onsdags eftermiddag som det åskade här i Norrköping. Det är kanske mitt stora intresse för meteorologi men jag tycket att åska är ett väldigt mysigt fenomen. Att se blixtarna, höra knallarna och hur regnet slår ner mot fönster och tak, och när byvinden tar tag i närmsta träd, det är för mig ett ögonblick värt att dela.

Annons