Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du har glömt poängen

I Sverige kämpar vi efter att ha så stort kontaktnät som möjligt. Vi vill att alla ska gilla oss, att vi ska sticka ut ur mängden, vi vill ha tusentals vänner och vara den som känner flest på Facebook.

Annons
Agnes Hillert.

   Hela tiden skriver vi om våra liv eller om våra vänner i bloggar, twitter, facebookinlägg…

   Men någonstans på vägen tappade vi bort meningen med kontaktnätet.

   Det hände under hösten att en tjej som jag känner litegrann la till mig som vän på Facebook. Vi kände inte varandra så bra, men jag ville inte ignorera henne eftersom hon varit trevlig och social då vi träffats. Så jag accepterade. 

   Ett par veckor senare gick jag förbi henne på stan varpå jag log och hälsade. Hon låtsades som om hon inte såg mig och stirrade ner i marken. Hon gick förbi.   Det första som hände var att hon togs bort från min vänlista på Facebook. Det andra var att jag började fundera på vad det egentligen innebär att man är vän med någon på Facebook.

   Ungdomar i Sverige bryr sig för mycket om att allt ska se bra ut på papperet. Man ska ha många vänner på listan, le på alla bilder och vara den som många hälsar på i korridoren. Det är en himla dubbelmoral. Allt ska se fint ut på pappret, samtidigt är vi mer låsta än någonsin.

   Folk går förbi varandra på gatan och låtsas inte se den andra. Många ungdomar hälsar inte på kassörskan på Ica. Alla verkar vilja stå upp hela bussresan hellre än att sätta sig bredvid någon man inte känner. Vad hände egentligen? Var det inte vi som skulle vara så himla sociala? Det går inte ihop. 

   Om du inte kan hälsa på folk på gatan så lägg inte till dem på Facebook! Låtsas inte som om du är någon annan än du är. Låtsas inte som om er vänskap är något mer än den är.

   Och för guds skull, börja vara artig och glad mot din omgivning. Hur svårt kan det egentligen vara att le och säga hej.

   Det är klart att ett bra kontaktnät är super. Men det är inte ett kontaktnät om du inte vågar hälsa på personerna i det, då kommer du aldrig kunna få hjälp av dem på något sätt. Kontakt handlar om att lära känna folk. Jag tror att vi glömde det någonstans på vägen.

Mer läsning

Annons