Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever rasar över nya praktikregler

Eleverna på John Bauer-gymnasiet är upprörda.
   Förra veckan meddelades att de från och med nästa år ska ha praktik en gång i veckan under hela läsåret – i stället för åtta veckor på en gång.
   Efter bara en dag hade ett 100-tal elever skrivit på protestlistorna.

Annons
Upprörda. Samuel Salzer, Patrik Andersson, Tyra Jansdotter Pedersen, Jim Bäckman, Elin Tarakkamäki, Hanna Granqvist och Alekzandra Granath är bara några av hundratals John Bauer-elever som skrivit på protestlistorna mot nya praktikreglerna. FOTO: CAROLINE KVICK

Det nya systemet omfattar John Bauer i hela Sverige, och enligt ledningen är tanken att integrera praktik med teori. När Ung pratar med eleverna är det ännu mycket som är otydligt. Och det är just detta som ligger till grund för den upprörda stämningen.

– Hela grejen känns oplanerad. Vilket företag skulle gå med på att binda upp sig på en elev under ett helt läsår? säger Elin Tarakkamäki, 17.

Det nya systemet oroar även de elever som planerat att praktisera utomlands eller i en annan stad.

Flera lärare har hänvisat till att skolor som Carlforsska har denna typ av praktiksystem.

– ’Det funkar på Carlforsska’ är inte ett bra argument, säger Jim Bäckman, 18. Vi som går här valde John Bauer delvis på grund av praktikens upplägg, och är det inte okej att ändra det utan att fråga oss.

– Och hur ska man få in en veckorutin och en bra uppfattning om hur en vanlig arbetsvecka ser ut på en arbetsplats om man bara är med varje tisdag, undrar Hanna Granqvist, 17.

I Facebook-gruppen ”Vi som tycker JB:s nya APU-upplägg är ett skämt” uttrycks starkt missnöje. Elever påpekar att de haft problem med att hitta praktikplats tidigare – och att det kommer bli ännu svårare nu.

När Ung besöker skolan är rektor Hans Jakobsson ute i klasserna för att diskutera det nya systemet och de klagomål som det medfört. Han försöker också förklara bakgrunden till beslutet.

Att så många skulle reagera starkt var inget han hade räknat med.

– Jag är vanligtvis långsam, men i det här fallet har jag uppenbarligen gått för fort fram.

Jag ska lyssna på det eleverna har att säga och därefter komma med ett nytt förslag.

Enligt Jakobsson finns det plats för individuell utformning av praktiken, men det är inget eleverna ser som en realistisk lösning.

– Vad händer om jag får möjlighet att ha praktik i fyra veckor medan resten av min klass har en gång i veckan? Det kommer inte fungera med de andra kurserna, säger Tyra Jansdotter Pedersen.

Eleverna är överens om att lärarna brukar lyssna på dem annars, och att de brukar ha stort inflytande i frågor som rör skolan. Men den här gången befarar de att deras inflytande kommer vara begränsat, eftersom det är ledningen för John Bauer som kommit med förslaget.

– Om de vill att vi ska ha det så här, så okej, men då får de fixa fram praktikplatser åt oss, säger Hanna Granqvist.

John Bauers rektor Hans Jakobsson.

Mer läsning

Annons