Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elin vill ha mer stöd

Elin Holmberg kämpar i uppförsbacke med sin dyslexi och tycker skolans hjälp är otillräcklig.

Annons

Elin har svårigheter med att överhuvudtaget läsa en längre text, och med böcker är det ännu värre.

– Det går väldigt långsamt, jag tappar bokstäver eller kastar om ord, berättar hon.

– De andra eleverna i klassen läser betydligt snabbare och jag har svårt att hänga med.

På grund av detta har hon svårt att hinna med alla uppgifter och halkar därmed efter i skolarbetet. I synnerhet i ämnen där man jobbar fort framåt och måste hålla jämn takt skapar problem för Elin.

– Matte och fysik känner jag mig mest efter i, säger hon.

Elin, som är 18 år, går NV programmet med profil brottning på Kunskapsgymnasiet. Hon är just nu inne på slutspurten i tvåan och borde bara ha ett år kvar på gymnasiet. Men för Elin blir det kanske ett extra år.

– I början av ettan bad jag om att få läsa gymnasiekurserna under fyra års tid för att få mer tid för alla kurser. Jag fick inget besked från skolan förrän för några veckor sedan då mina föräldrar kontaktade rektorn, säger hon.

Över lag tycker Elin att skolan erbjudit henne alldeles för lite stöd. På de nationella proven har hon fått extra tid, men i övrigt har det inte varit mycket som underlättat för henne. Hon får inte mer tid på sig till sina inlämningsuppgifter, och det saknas ofta hjälpmedel såsom texter i form av ljudband. Hon har själv varit och frågat på biblioteket, där de förklarade att det är skolans uppgift att förse henne med hjälpmedel som till exempel ljudband med skoltexterna.

– De lovar så mycket, men sen blir det ingen uppföljning, säger hon.

Elin skulle vilja gå på fler workshops för att lindra sin dyslexi, hon skulle vilja få bättre hjälpmedel vid läsandet och att lärarna visade henne större förståelse. Hittills har hon känt att hon hela tiden måste påminna lärarna om sin dyslexi för att de ska ta hänsyn.

– Jag tycker att jag egentligen inte borde behöva tjata så mycket, säger hon.

Kunskapsgymnasiets skolchef Linda Stevadotter säger sig inte ha möjlighet att kommentera ett enskilt fall på grund av sekretessen, men talar gärna om skolans hantering av dyslektiker i allmänhet.

– Vi har en jättebra beredskap men den förutsätter att eleverna vill ha hjälpen. Säger eleven nej så finns det inte mycket vi kan göra, säger hon.

Bland annat lovar skolan obegränsad tid för dyslektiker, kopior av föreläsningar, så eleven inte måste anteckna, och uppläsning av prov.

Vad som lovas av skolan och vad Elin upplever att hon får tycks dock skilja sig på många punkter. Hur som helst hoppas hon på bättring den kommande tiden.

Mer läsning

Annons