Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av tio tycker att det är okej att köra bil efter ett glas vin

Snart inleds en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Tyvärr tycker många förare att det är okej att sätta sig bakom ratten efter att ha druckit alkohol.

Annons

Det är Bilprovningen och Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) som har genomfört en enkät som visar att bilisters attityd till alkohol har skärpts, men fortfarande anser var tionde förare att det är acceptabelt att sätta sig bakom ratten efter ett glas vin eller öl. Andelen har utvecklats positivt jämfört med tidigare år då den legat på 30 procent.

Vi på MHF har som mål att ingen ska dö av rattfylleri.

När det gäller cyklister är inställningen till att cykla påverkad ännu sämre. Här tycker över 50 procent att det är okej att sätta sig bakom styret efter att ha druckit ett glas vin eller en öl.

Efter tre glas vin eller öl är det nästintill ingen bilist (0,29 procent) som anser det vara okej att köra. Bland cyklister är motsvarande andel hela 19 procent.

Även om det kanske vore en bra idé är inga cyklar utrustade med alkolås och endast 2,59 procent av bilarna.

Men här blir fler och fler positiva till alkolås. 92 procent tycker att alla bilar i Sverige borde ha alkolås. För två år sedan var motsvarande siffra 80 procent.

– För Bilprovningen är alkolås en självklarhet. Därför finns det i alla våra tjänste- och företagsbilar, säger Bilprovningens vd Benny Örnerfors.

Samtidigt vill hela 95 procent ha flera kontroller med utandningsprov. Under de senaste tolv månaderna har tre av tio (29 procent) blivit stoppade av polisen i en trafikkontroll och fått ”blåsa”.

– Vi på MHF har som mål att ingen ska dö av rattfylleri. Det massiva stödet från bilisterna för alkolås och nykterhetskontroller är därför oerhört glädjande och inspirerande, säger MHF:s vd Göran Sydhage.

Fakta: Rattfylleri

Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille.En person som har 0,2 promille kan känna sig lätt påverkad eller inte alls.Om man har druckit en öl eller ett glas vin bör man inte köra bil eller cykla på flera timmar.

Källa: MHF

Trafikpolisen i city gör nykterhetskontroll bland trafikanterna vid Norra Stationsgatan. Alkometer, alkoholmätare. Foto Gunnar Lundmark

Mer läsning

Annons