Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En klassiker i utbildnings branschen

Artikel 42 av 180
Nostalgi - Arosiana
Visa alla artiklar

Rudbeckianska gymnasiet ligger på skolhistorisk mark.

Annons
Rudbeckianska gymnasiet.

Här vid Västerås domkyrka har det bedrivits undervisning sedan kyrkan uppfördes på 1200-talet. Skolan var då en del av kyrkan och det var utbildning av präster som var dess främsta uppgift.

Men det var Biskop Johannes Rudbeckius som 1623 lyckades övertala Gustav II Adolf – som hade flytt den kungliga huvudstaden för att undgå pestens härjningar i Stockholm – att Sverige och Västerås behövde ett gymnasium av europeiskt snitt.

Sagt och gjort, tyckte kungen som bodde på Västerås slott, och utfärdade det kungliga fundationsbrevet, som gav biskopen ekonomiska medel att förverkliga den goda idén.

Sverige var en stormakt och behövde ett bildat folk.

Johannes Rudbeckius hade tagit stort intryck av Tysklands skolordning för att bedriva högre undervisning. Eleverna lärde sig bland annat teologi, matematik, fysik, logik och latin.

Mellan åren 1852–1856 ersattes de gamla byggnaderna av en ny pampig läroverksbyggnad (se bilden), som fick ett varmt mottagande av sin samtid, trots att den med sin nyklassiska stil avviker från Domkyrkan.

Upphovsman var Pehr Johan Ekman som hade fått sin utbildning vid Teknologiska institutet i Stockholm.

Rudbeckianska gymnasiets senaste renovering skedde 2007. (Den här artikeln publicerades i mars 2010 i papperstidningen).

Alla artiklar i
Nostalgi - Arosiana

Då ville man riva stadshotellet

Stallarna revs först

Huset revs för Domus

Kan du navigera i bilderna?

Men? Vad står det här?

Hjälp gärna till.

Gissa gatan!

Ledtråd: Himmelsk backe.

Gideonsbergs gård revs

...

Annons