Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En liten boll kan få både kropp och själ att andas ut

Chiball gör gott för såväl rumpa, rygg, lår, bål, andning och inte minst för själen.

Annons
Träning för kropp och själ. Här kör Angelica Schäfer, personlig tränare, ett chiballpass med onsdagsgruppen.

Att fokusera på helheten – att kropp och själ faktiskt hör ihop – ligger i tiden. Även sjukgymnastiken som traditionellt jobbat med kroppens fysiska mående arbetar i hög grad psykosomatiskt. 

– I framtiden tror jag att vi kommer att behöva samarbeta ännu mer med olika expertiser, säger Magnus Högberg, sjukgymnast på Apalby Friskcenter.

Det är onsdag och dags för terminens sista chiballpass på Apalby Friskcenter i Västerås.

– Tänk på hur ni sitter på golvet, andas ut, andas in, instruerar Angelica Schäfer, personlig tränare som för dagen håller i passet.

Eva Mårtensson är en av deltagarna som gått på chiball i tio år. Det var hennes sjukgymnast som tipsade henne efter att hon blivit sjukskriven för utmattningssymptom.

– För mig var det en aha-upplevelse första gången. Vi gick igenom varje muskel sakta och metodiskt och det var så skönt. Sedan dess kan jag inte avstå de här timmarna. De är oslagbara, säger hon.

– Jag har fått bättre balans, starkare muskler och mjukare leder. Jag har stressat ner mycket. Sedan är det väldigt mysigt, jag har fått nya kamrater i den här gruppen, det är väldigt socialt. Jag känner mig glad när jag går hem, berättar Eva Mårtensson.

Sjukgymnasterna på Apalby Friskcenter arbetar mycket efter MDT-metoden som utgår från grundlig genomgång av problem i nacke, rygg, leder och muskler liksom OMT-metoden, ortopedisk manuell terapi.

– Men det mentala och fysiska påverkar ju varandra från båda håll. Spänning kan påverka både andning och stress så träning som chiball handlar om, andning och kroppskännedom med lugna rörelser och avspänning, säger Magnus Högberg.

Chiball är bara en liten del av den psykosomatiska sjukgymnastiken som finns i dag.

– Jag ser detta som ett resultat av att människor i dag upplever höga krav, press på vad vi ska klara av, hur vi ska vara både på jobbet, hemma, och i samhället i stort, säger Magnus Högberg.

Det är främst kvinnor som söker hjälp för den här typen av stressproblematik.

– Vi har en övervikt på kvinnor generellt. Det kan jag säga utan att vi har siffror på det, säger Magnus Högberg.

Men går det verkligen att komma tillrätta med livsstilsrelaterade stressproblem?

– Då det handlar om livsstil finns det här påslaget hela tiden och för att komma åt det på sikt behöver vi förändra tänk. Till viss del kan vi sjukgymnaster hjälpa till, men ibland kan man behöva plocka in andra expertiser såsom samtalsterapeuter. I framtiden hoppas jag på fler samarbeten mellan oss, läkare och terapeuter där det finns en kommunikation runt en patient. Även med arbetsgivaren och försäkringskassan. Det är lätt att vi arbetar på var sitt håll. Men det måste ske ett beslut på landstingsnivå, säger Magnus Högberg.

Chiball för helheten.

Chiball

Chiball är en australiensisk träningsform som främjar styrka, balans, rörlighet, kroppshållning, andning, balans och djupavslappning.

Träningen är främst inspirerad av traditionell kinesisk medicin (TCM) och läran om de fem elementen. Starka influenser i Chiball är bland annat tai chi, qi gong, feldenkraismetoden, yoga och pilates.

Övningarna sker ståendes, knäståendes, sittandes och liggandes och avslutas med avslappning. Allt sker i utövarnas eget tempo och efter deras egna förutsättningar. Fokus ligger på här och nu.

Källa: www.apalby.se och www.chiball.se

Mer läsning

Annons