Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tro som kan förändra

Jakob Bladh har en andraplats på Miljö-partiets riksdagslista i Västmanland. Kommer han in i riksdagen kan han bli den yngste i maktens hus.

Annons
Yngst i riksdagen? Tusen kryss från en plats i maktens hus,

18-åringen vill dock hinna vara människa och inte leva som politiker med vad han tycker är en befängd lön på 55 000 kronor i månaden.

Allt började när Jakob fick växthuseffekten förklarad för sig. Första tanken var att det var hans eget och mänsklighetens fel att jorden dör, men sedan insåg han att det var systemet och samhället som var orsaken.

Inför EU-valet 2008 tog han initiativet och startade Grön Ungdom i Västmanland. På det första mötet dök det upp cirka 30 personer, vilket är ovanligt mycket för ett förstagångsmöte. Framgången spred sig och vid ett möte med Maria Wetterstrand frågade sekreteraren: Det är du som är Jakob Bladh?

Jakobs växande engagemang i politiken under gymnasietiden var en livsstil som enligt honom inte fungerade.

– Sömnen var det som blev mest lidande. Även om politik inte alltid är det roligaste är det det viktigaste för mig och kommer alltid först.

Responsen är otrolig och när jag märkte att folk verkligen bryr sig fick jag ett nytt hopp om mänskligheten.

Nu när Jakob tagit studenten och slutat skolan blir det fortfarande lite sömn men han slipper att ha flera bollar i luften.

– Från när jag går upp på morgonen tills jag går och lägger mig ägnar jag min tillvaro åt någonting meningsfullt.

Valtiderna har inte gjort det enklare för 18-åringen och han menar att hans synsätt har ändrats. Politiken finns numera i allt han ser.

Men Jakob trivs ändå med situationen och drygt tusen kryss behövs för att Jakob ska bli riksdagsledamot, något som skulle förändra hans liv markant.

– Om jag skulle komma in i riksdagen skulle jag nog bli tvungen att flytta till Stockholm. Jag skulle få en hiskelig lön på drygt 55 000 kronor

i månaden som jag inte skulle vilja ta ut. Jag ska trots allt representera ungdomar, så jag skulle nog skänka bort en del av den.

Om Jakob kommer in i riksdagen så tänker han sitta en mandatperiod och ”köra stenhårt”.

– Politiker är inget framtidsyrke för mig, jag måste hinna vara människa också.

Tror du att du kan

förändra samhället?

– Ja. Men inte helt själv. Jag har ju sett att diskussioner inom partiet har lett till andra samarbeten som kan förändra den här staden. Några månader efter det att jag startade Grön ungdom bad jag om att få bli andranamn på listan, och genom min drivkraft har jag då skapat större möjlighet att åstadkomma förändring.

ANDREA MEILGAARD

Mer läsning

Annons