Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra bälteskoll i veckan

Bilbälten, bilbarnstolar och hjälmar räddar liv i trafiken. Den här veckan fokuserar polisen på att de används som lagen kräver.

Annons
Linda Wilhelmsson, här med sonen Oscar, tycker att det är en självklarhet att spänna fast sig när man åker bil. Att välja bilbarnstol var inte helt enkelt. ”Det var svårt, men jag litar på tillverkarna”, säger hon.

På parkeringen vid Mynttorget i Norberg sätter Linda Wilhelmsson fast sin son Oscar, sju månader gammal, i bilbarnstolen på fredagen.

– Det är en självklarhet med bälten, oavsett om det är barn eller vuxna, säger Linda Wilhelmsson.

Bilbältes- och hjälmanvändningen i trafiken är i fokus för polisen i hela landet den här veckan.

– Det grundläggande syftet är att öka trafiksäkerheten, att vi ska få mindre skadade och död i trafiken, det är anledningen till varför man vill att folk ska använda bälte, hjälm, köra nykter och vad det nu kan vara, säger Jörgen Bergfasth, chef för trafikpolisen i länet.

Så säger lagen

Enligt lagen måste bälte användas. Barn som är under 135 centimeter långa, måste sitta i bilbarnstol eller på bälteskudde.

Förare eller passagerare som inte använder bälte får 1 500 kronor i böter. Att köra barn utan att sätta fast dem leder till böter på 2 500 kronor. Den som åker motorcykel eller moped utan hjälm får böta 1 500 kronor.

Mer läsning

Annons